Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Измененията в Закона за електронното управление изискват софтуерите, които се изработват по поръчка на държавните административни структури, да бъдат с отворен код. Това каза IT специалистът Божидар Божанов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Продуктите с отворен код имат няколко предимства, един от които е качеството. В момента няма кой да държи отговорни за този стандарт фирмите, изработващи софтуер за държавата, обясни експертът. Друг позитив на системата с отворен код е, че предоставя възможност за преизползване на парчета от подобни проекти в други такива, посочи Божанов. 

Той коментира още темата и от гледна точка на сигурността. По думите му софтуерът с отворен код предоставя по-голяма сигурност. Той позволява откриването на проблемите в процеса на развитие, докато използваният в миналото принцип „сигурност чрез неизвестност“ крие неефективности. Освен изискването за отворен код Законът за електронното управление включва редица други критерии –  комуникация между отделните системи без нейното централизиране, създаване на Държавна агенция за електронно управление, която да следи за изпълнението на изисквания и др, допълни още той.  

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 7 години

Допълвам си поста, не е важно дали котката е бяла или черна, а важното е да лови мишки.До тук разбрах, че се иска само подмяна на нещо работещо с друго да кажем също работещо. Но никой не говори че трябва да се увеличават онлайн услугите и НАЙ-ВЕЧЕ интеграцията на сега съществуващите услуги. Ето НАП, НОИ и общините дават ПИК кодове, но всеки си е за неговата система.

14

Анонимен

преди 7 години

Бля, бля, бля, както казват евреите, каквото и да си говорим накрая става въпрос за едни пари. Да го кажем едни лобисти искат да заменят други лобисти. Как нещо ще бъде по евтино, след като ще похарчим едни допълнителни пари? Като започне сменяне на софтуерна платформа с нея ще тръгне и смяна на хардуерната платформа. Да Ви питам, на кого му пука, дали сърварите на даден сайт са на еди коя си операционна система или пък се използва еди кой си програмен език.

13

Анонимен

преди 7 години

Бъгчо е прав. Виждал съм страхотни проекти, които обаче няма стабилна общност и това ги проваля.

fallback