Димчо Станев. Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Очакваният бум на излизането на битовите потребители на свободния пазар на електроенергия не се наблюдава при ЧЕЗ България. Това съобщи Димчо Станев, директор "Обслужване на клиенти" в компанията, пред Bloomberg TV Bulgaria.

По негови данни през април 1 420 клиенти са поискали смяна на доставчика си, а през май броят им е спаднал наполовина до малко над 700 клиенти.

От 1 април всички потребители - и битовите, и бизнесът, вече могат да участват на свободния енергиен пазар. Смяна обаче се прави само на доставчика на електроенергия, а клиентите продължават да ползват мрежовите услуги на досегашните електроразпределителни компании, на чиято територия се намират.

Липсата на желаещи да напуснат регулирания пазар от ЧЕЗ България отдават на липсата на яснота какво ще се случи на свободния пазар. Клиентите нямат достатъчно информация и се притесняват да не станат жертва на нелоялни търговци на електроенергия, посочи Станев.

От друга страна регулираният пазар все още предлага по-ниски цени на бита заради по-евтината нощна тарифа, каза още експертът.

Изгодно ли е излизането на свободния пазар за битовите и бизнес потребителите можете да чуете във видеото в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase