Снимка: Reuters
fallback

За една година броят на европейските граждани, работещи във Великобритания, се е увеличил с 224 хил. души до рекордните 2,15 млн. души към март тази година, пише британският вестник Guardian.

Като прибавим и мигрантите, идващи от страни извън Европейския съюз (ЕС), общият брой на новопристигналите до март в страната се е увеличил с 229 000 души.  Същевременно броят на работещите британци на трудовия пазар в страната се е увеличил със 185 000 души., показват данните на Службата за национална статистика на Острова.

По-голямата част от всички новопристигнали – 131 000 души, са граждани на страни от Западна Европа, като Франция, Италия и Испания. По-малко е увеличението на мигрантите от България и Румъния, посочва изданието.

Статистиката показва, че докато заетостта на европейски нации се е увеличила с 224 000 души до 2,15 млн. през 12-те месеца до март 2016 г., то броят на мигрантите извън ЕС, работещи в страната, отбелязва лека промяна –1,19 млн. души.

Данните през последното тримесечие показват, че безработицата е 5,1% - същата както и през последните три месеца на 2015 г.

Броят на заетите британци достига 28,15 млн. души спрямо 3,34 млн. граждани на страни извън Великобритания. Това означава, че работещите имигранти във Великобритания представляват 10,6% от цялата работна сила на страната, което представлява увеличение само с 3,5% от 1997 г., когато започва воденето на статистиката.

Данните сочат още, че увеличението на броя на работещите имигранти от страни от ЕС частично се обяснява с премахването на ограниченията пред българи и румънци. Техният брой се е увеличил от 173 000 на 228 000 души - т.е. с 55 хил. души, между март 2015 и март 2016 г. , като британската статистика не предоставя разбивка за броя по отделните националности.

Данните показват още, че европейските имигранти са платили 3,1 млрд. паунда данък общ доход и осигуровки през данъчната година до април 2014 г. Данните на британските митници от миналата седмица показват, че приносът на имигрантите от ЕС към британската икономика се изчислява на 2,5 млрд. паунда.

Още икономически новини от Европа и света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 8 години

И аз съм един от тях. Хора бягайте от този ***. В чужбина всеки можещ, с желание за работа ще успее. За 15 год. в БГ неможах нищо да постигна. Само работа, работа, работа... а накрая живееш под наем, жилищата скъпи, банките кредит недават, караш 17год. кола... В UK за една година постигнах това което за 15год. в БГ неможах. Бягайте от БГ докато все още можете

32

Leeds

преди 8 години

Избягахме от ***, ще си сменяме имената цялото семейство. Децата ще имат британски имена и никога няма да говорим на български при тях. Ето така ще изкореним ганьовския ни корен

31

Анонимен

преди 8 години

Ужасно потискащо място, пълно с надути местни и всякаква дрогирана нечистоплътна сбирщина ... ходя там само по работа, не повече от 3-4 дни.************май бъркаш Лондон с ж.к.Младост

fallback