Снимка: Reuters

"Газпром" за първи път призна за загуби част от средствата, вложени в строителството на "Южен поток", спрян в края на 2014 година. Според информация на вестник "Коммерсант" става дума за 53 млн. рубли.

Размерът на загубите може да се увеличи, тъй като компанията е сключила договори на стойност 4,4 млрд. евро по проекта. Сложността е в това, че тези средства не могат да бъдат вложени в строителството на алтернативни тръбопроводи и така да бъдат компенсирани.

Източник на изданието съобщава, че като загуби са отчетени инвестициите в проектиране и геодезично проучване по крайбрежието на България и в териториалните води на страната.

Освен това са отписани и вложенията в модернизацията на кораба за полагане на тръби по дъното на морето. Така купените тръби, договорът за полагането на тръбопровода с италианската компания Saipem, строителството на компресорна станция край Анапа и голяма част от работата по проектирането се надяват в "Газпром" да бъдат използвани.

Междувременно стана ясно, че председателят на съвета на директорите на "Газпром" Виктор Зубков е продал всички акции, които притежава в холдинга.

До 19 април на Зубков принадлежат 0,00043868 процента от акциите, след което делът му е сведен до 0 процента.

Пакетът на Зубков включваше 103 850 акции на Газпром и въз основа на котировките от 19 април се оценява на около 15,5 милиона рубли (211 388 евро по текущия курс - бел.ред.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase