снимка: Ройтерс

През март 2016 г. обемът на лошите и преструктурирани кредити (без овърдрафтите)* в българската банкова система падна под 8,5 млрд. лв. за пръв път от юни 2011 г. Това сочат изчисленията на Investor.bg на база паричната статистика на Българска народна банка (БНБ).

Графика: Investor.bg по данни на БНБ

Размерът на необслужваните кредити намалява вече 11 поредни месеца и за 17-ти път по ред, считано на годишна база. През март понижението е от 0,63 на месечна и 8,54% на годишна база до 8,493 млрд. лв. За последно обемът бе под границата от 8,5 млрд. лв. през юни 2011 г., когато бе 8,3 млрд. лв.

Като цяло спадът на лошите кредити се дължи на комбинацията от все още свито кредитиране и прочистване на портфейлите на банките. Продажбите на пакети с необслужвани кредити бяха по-интензивни в последните месеци на 2015 г. на фона на подготовката на трезорите за предстоящия преглед на качеството на активите и стрес тестовете, които започнаха през февруари.

Затова, правейки сравнения, като цяло нивото на лошите заеми не бележи съществено изменение спрямо края на януари. Така в края на месеца делът на лошите кредити намалява до 22,8% от 23%, колкото бе в края на февруари 2016 г. Съотношението е най-ниското от септември 2014 г., когато за последно бе точно 22,8 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase