Снимка: bgonair.bg
fallback

Срещата за Банско ще се състои на 7 март. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Екоминистърът се надява да се намери консенсусно решение. Тя обяви, че е поканила всички заинтересовани и засегнати лица.

"Надявам се да се намери решение. Това е и целта на срещата, която организирахме. Поканила съм всички заинтересовани страни на 7-ми март, когато ще се проведе среща, за да се обсъдят въпросите с управлението на ски зоната в Банско. Действително много чувствителна тема и много напрежение се генерира и не само в последните месеци, а в продължение на години", заяви министър Василева.

Темата е чувствителна, защото текстовете на концесионния договор са доста неясни и предполагат различни тълкувания. Това, което е важно - нещата да се поставят на ясна основа, добави министър Василева. По думите й от момента на подписване на договора има промяна и в нормативната уредба. Това също трябва да е предмет на разисквания, заяви тя.

"Има спорове и различни тълкувания на концесионния договор, които от своя страна не позволяват да се постигне яснота относно изпълнението и възможностите за контрол и развитие на ски зоната. От гледна точка на МОСВ поехме ангажимент и обещахме на премиера да съберем всички на една маса да се обсъдят въпросите", поясни тя.

Експертната група, която работи върху темата, разгледа всички възможни решения като излезе с предложение за изменение на концесионния договор с цел превеждането му в съответствие с настоящото законодателство, съобщи още тя.

Икономическото развитие трябва да бъде свързано с опазване на околната среда, подчерта екоминистърът. По думите й това обаче не означава да спре, а да бъде законосъобразно.

Запитана дали вторият лифт в Банско ще реши проблемите, министър Василева отговори така:

"Това е въпрос, който касае устройственото планиране, който касае организацията на дейността, ски туризма и въпроси, които нямат отношение към това, което говорихме. Затова, когато ме питат за втори лифт отговарям, че не мога да коментирам, тъй като не сме виждали подобно инвестиционно намерение", заяви тя.

Става въпрос, че ако подобно инвестиционно намерение бъде внесено за разглеждане, то подлежи на подробен анализ и оценка на околната среда, добави тя.

"Въпросите, които задавате, са свързани с икономическия аспект - този с развитието на туризма и на спорта. Там компетенциите са на други ведомства. Нашата роля е да съблюдаваме опазването на природата", посочи още тя.

Чуйте целия разговор в следващото видео:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Батакист

преди 8 години

До 5 години няма да има сняг, какви писти , кави лифтове кави 5 лева?

12

До долния

преди 8 години

Мутричките и кандидат-мутричките имате запазено място в Белене!

11

Един Българин

преди 8 години

До ЧичоИ какъв би бил консенсусът според вас, Чичо? Да направят втора кабина, трета, още писти, да вържат с Предела и Добринище, да изперат парите и след 5 г. да не може да се ползва зоната и да се зареже всичко като икономически неизгодно, а природата о***кана? Това ли е компромисът? Защо не пуска лифта на бърза скорост,а? Защо не построи по-голяма кабина в началото? Ясно е защо. Далаверата не е само в пистите, но и в гората и най-вече в прането.

fallback