Архив: Булфото
fallback

Не може да има саморегулация на бизнеса с недвижими имоти, без да има държавна регулация. Това коментира проф. Йорданка Йовкова, ръководител катедра "Недвижима собственост“ в УНСС, в интервю за Investor.bg.

Проф. Йовкова е председател на журито, което ще оценява кандидатите за първите годишни награди на портала за имоти Imoti.net.

Според нея Европейският съюз (ЕС) предприема дерегулация на бизнес в неподходящо време.

"В следкризисен период сме и ако развитите страни бяха започнали да излизат от кризата и дерегулацията би могла да изиграе стимулираща роля, то бежанската криза в значителна степен спря, а е възможно и да промени силата и посоката на този процес. При тези условия не мисля, че периодът е подходящ за дерегулация“, коментира тя.

Експертът посочва, че бизнесът с недвижими имоти категорично се нуждае от регламентация на дейността на посредническите агенции. Така ще се обхванат и другите проблеми, включително и етичните отношения между участниците на пазара.

"Когато на пазара не се допускат хора без подготовка и нужното образование, ще се повиши професионалната култура на сектора, ще се повиши престижът на агенциите. Вероятно те ще станат и по-ефективни в работата си“, смята проф. Йовкова.

Що се отнася до обучението в сектора на имотите само в два университета в България има такива специалности и те са относително "млади“. По света обаче висшето образование  по икономика и управление на недвижимата собственост, включително търговията с недвижими имоти, има дългогодишна история и много добри традиции.

Един от големите проблеми в България, свързан с обучението на специалисти за пазара, е липсата на информация. Пазарът на имоти в България е млад, а достоверността на статистическите данни – чувствителна, по думите на проф. Йовкова.

Цялото интервю с проф. Йорданка Йовкова можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 8 години

С две думи превода е следния - цените на имотите ще скачат драстично и не можем да влияем на този процес Хората поумняха и не си продават жилищата евтино ....язък

4

pesho

преди 8 години

пардонимах предвид Държавния Университет Патриарх Евтимии

3

pesho

преди 8 години

тия искат да ги регулира държавата, тоест първо да ги назначи в комисии по проекто закони, където те да празноговорят по медиите, а после да отстрани конкурентите им от пазара, конкурентите са тези, дето не са завършили факултета Държ. Уни. Паисий Хилендарски и да са те, а не другите.аа и по 3 процента комисионна от продавар и от купувач да им се гарантира от бюджета.Те това е

fallback