Архив: Булфото
fallback

Само "Овергаз" и "Булгаргаз" могат да отговорят на въпроса за това какви са причините за спирането на доставките на руски газ от "Газпром" към "Овергаз". Това каза председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев по повод кризата с газа в първите дни на януари.

В коментар пред телевизия Bulgaria ON AIR Добрев изключи вероятността двете дружества да се борят за монопол на пазара.

"Всеки доставчик може да доставя газ на когото си реши. Защо е решил да спре доставките за "Овергаз - не знаем", каза той и продължи, че "при всяко положение "Овергаз" разполага с мрежа на територията на страната, а договорът за доставката не е свързан с мрежата".

По думите му в България съществуват алтернативи за доставки на газ от източници в други страни - например от север, но с ниската цена на петрола тези алтернативи са по-скъпи.

Добрев съобщи, че местният добив на газ преди години е бил 10%, а сега е по-малко - около 5% от консумацията в страната, която е около 3 милиарда кубика газ на година.

Що се касае до газохранилището "Блакан" той заяви, че ще бъде създадена комисия между ЕК и правителството, която да оцени дали проектът е икономически и финансово реализуем.

Добрев коментира ниските цени на петрола и цената на бензина и дизела у нас.

"Органът у нас, който трябва да се произнесе, е КЗК. Затова, че се случва нещо ненормално, говорят цените на горивата в другите страни на ЕС. В повечето от тях цените на бензина и дизела са по-ниски отколкото у нас, обобщи Добрев. КЗК е единственият компетентен орган, който може да обяви дали има картел, или не.

Относно проекта "Южен поток" Добрев обясни, че по негово време оценката на българското трасе е била 2.8 милиарда евро, които впоследствие са се превърнали в 4 милиарда евро. Преди дни в свое интервю премиерът Бойко Борисов съобщи, че проектът е бил прекъснат от ЕС заради алчното повишаване на цената на договорите на фирми от кръга "Орешарски".

Добрев напомни, че основният акционер тогава е бил "Стройтрансгаз", компания, която е била в забранителния списък на САЩ и ЕС. "Тази компания 3 месеца преди да се обяви скандалния търг между Нова година и Коледа по времето на Орешарски се беше похвалила на интернет сайта си, че го е спечелила", обясни експертът. Точно това развитие на конкурса го провали, смята той.

Целият разговор чуйте въ видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 8 години

vav ispaniya cenite na dizela sa 85 centa i prodaljavat da padat. V BG IMA KARTEL - KOYTO E PROTIV GO SMACHKVAT. TEZI FIRMI SA HRANILKA ZA POLITICITE. CHERVENATA MAFIYA SI E NA POSTA.

21

Анонимен

преди 8 години

'магистъра по изкуствата' от помощното училище в САЩ пак почна да се изказва!Началника му - Бати Боко определя цените - не КЗК! А на ББ му ги определя Вальо Златев...

20

Анонимен

преди 8 години

Раздвоен съм, високи цени лошо ама и без това всеки *** се е качил на 20 годишна кола и в София вече не се диша а рейсовете въпреки че са редовни и сутрин са полупразни.

fallback