Снимка: архив, Булфото
fallback

Запазване на заетостта и минимален ръст на възнагражденията от 4-5% - такива са очакванията на работодателите за новата година. Данните са от проучване, направено за bTV сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал у нас.

Работодателите са по-скоро умерени оптимисти, но несигурността преобладава.

Проучването показва, че 84 на сто от фирмите не планират да наемат нови хора. Така че ръстът в заетостта тази година изглежда ще е минимален.

На този фон около 40 на сто от работодателите все пак планират минимален ръст в заплатите. Очакванията са за увеличение от около 5%.

Според бизнеса поредното увеличение на минималната заплата ще има по-скоро отрицателен ефект - свиване на заетостта в бедните региони и ръст на сивия сектор.

15 на сто от анкетираните работодатели обаче очакват ръстът в минималните доходи да повлече и останалите.

Умерено оптимистични са и прогнозите за икономическия ръст у нас и на Европейската комисия и на Финансовото министерство. Очакванията са за растеж от 1,5% до 2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Смях

преди 8 години

ХАХАХАХАХААХ !!! Смях голям !!!!

21

До номер 6

преди 8 години

Добре си писал колко даваш ,но не си писал колко ти вадят тези твой 25 човека (може би).На ден сигурно ти идват 10-15 хилядарки.И последно ,като ти е толкова трудно що не се откажеш и ги освободиш твоите работници.

20

Работник

преди 8 години

Работя в България,но за немска фирма.Брутното ми възнаграждение не пада под 2200лв като и на толкова реално ме осигуряват.Има и допълнителен пакет бонуси.Та да попитам аз родния бизнес как германците могат,а нашите *** като чуят за вдигане на заплатите опищяват всички медии с от глупави поглупави доводи.Ама не са те глупави.Вие сте глупави че им работите за жълти стотинки и ви е страх да гъкнете че да не ви наритат.Ми те ц.и.гани.те получават повече от вас и без да работят.Вие сте роби.

fallback