Снимка: Архив Булфото
fallback

Икономиката ни се развива учудващо добре, дори за разбиранията на ЕС, оцени председателят на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски пред "Фокус". Той посочи, че ръстът на БВП е 2,9% и се наблюдава повече от 5% ръст на износа на промишленото производство.

"Ръстът на инвестициите също е значителен, въпреки мрачните прогнози и мрачните заявления на някои хора, които явно не са запознати добре с реалността и числата", допълни той.

"Това, към което сме се насочили за следващата година, е стабилност и предвидимост, както и свободна от административна тежест среда. Няма нужда от драстични реформи в икономиката, освен разбира се тези, които са свързани с правосъдната система", коментира министър Лукарски.

По думите му ролята на държавата в пазарната икономика не е да чертае някакви измислени стратегии, така както е било преди 10 ноември.

"Чух от мои приятели и колеги вдясно, че няма такава стратегия за икономиката. Стратегия за икономиката се пишеше преди 10 ноември, планове от рода на ленинския НЕП да се насърчава икономическата активност са анахронизъм, който не е свързан със създаването на благоприятна среда. Единственото, което ние трябва да правим е с кратки законопроекти  да създаваме среда, която да е конкурентоспособна и да произвежда продукти,които са иновативни и с висока добавено стойност", обясни министърът на икономиката.

Той допълни, че именно това е и основната цел на министерството.

"Надяваме се да успеем да го осъществим, благодарение на инструментите по ОП "Иновации и конкурентоспособност и инициативата за малки и средни предприятия" през този отчетен програмен период", посочи министър Лукарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Пинокио

преди 8 години

Да не лъжеш. че знаеш ли

66

от министерството

преди 8 години

този човек е лъжец и откровен крадец! министерството източва малкото останали държавни хранилки в момента. опосканите фирми продават последните си имоти, назначават се нови чиновници и хрантутници в държавните фирми на партиен и приятелски принцип, подновяват се концесиите за нови огромни периоди, заробва се България до 2050 г. и нататък! този човек няма никакво отношение към икономиката, доколкото все още е останала такава, тя е въпреки този на снимката и дейността му! напълно некомпетенто ***

65

Андрешко

преди 8 години

Прощавайте,коментарът ми е за Дянков.

fallback