Снимка: БТА
fallback

Цените на хранителните стоки в Русия вероятно ще се покачат, ако не бъде заместен бързо вносът от Турция, призна руският заместник-министър на икономическото развитие Олег Фомичов, цитиран от ТАСС.

По думите му "сериозните промени в обема на вноса" се отразяват от една страна на стокооборота, а от друга на обема на продоволствените стоки. Фомичов уточни, че вероятността за увеличение на цените на храните е "минимална".

Oще по темата
Пред репортери в кулоарите на Руския икономически и финансов форум в Дубай Олег Фомичов припомни, че Турция е петият по обем търговско-икономически партньор на Русия и промените в двустранните отношения неизбежно ще променят макроикономическите показатели на Русия. Той отбеляза, че ако турските инвестиции в Русия бъдат спрени, това ще повлияе негативно на "инвестиционната динамика", а чрез инвестициите и върху обема на брутния вътрешен продукт.

Отношенията между Москва и Анкара се влошиха, след като на 24 ноември турските ВВС свалиха руски боен самолет на сирийско-турската граница, заявявайки, че руснаците са навлезли в Турция. Руската страна отрече да е имало прекосяване на границата.

На 28 ноември руският президент Владимир Путин издаде указ, с който наложи ембарго върху вноса на някои турски стоки, забрани дейността на организации под юрисдикцията на Турция и наемането на турски граждани на работа в Русия от 1 януари 2016 г. в някои сектори. Путин отмени безвизовия режим с Турция и прикани туроператорите да не пращат туристи към турските курорти и авиопревозвачите да не извършват чартърни полети до и от Турция. Наложен бе и по-строг контрол върху дейността на турските въздушни превозвачи на територията на Русия.

Още икономически новини от Европа и света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Поздрав до Ушанките

преди 8 години

Руснаците могат да ядът и кал, ами нека сега да им е СЛАДКО С КАЛТА ЧЕСТИТО!

40

Поздрав до Бай Ганьо

преди 8 години

Тези кога ще станат нормална държава. Ако спазват въздушното пространство на другите страни няма да им се вдига цената на храните. Ама нали са велики...

39

Честито на ушанките

преди 8 години

Нека нега У Ш А Н К И Т Е да ядът петрол и газ да им е СЛАДКО ЧЕСТИТО! ;)

fallback