Снимка: Ройтерс
fallback
В случай, че Европейската централна банка разшири програмата си за стимули през декември, каквито са пазарните очаквания, и ако еврото отслабне, българският пазар ще реагира добре, тъй като повечето компании изнасят за региона и имат капацитет да увеличат производството си. Това заяви пред Investor.bg Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в „ЕЛАНА Трейдинг“.

Международните пазари очакват през декември САЩ и Европа да приложат противоположни парични политики. В такава ситуация най-силно реагира валутният пазар, а ефектът се пренася върху финансовите резултати на компаниите. 

„Щатските корпорации отчитат по-ниски приходи от чужбина или губят конкурентни позиции“, казва експерът от „ЕЛАНА Трейдинг“. Цачев очаква забавеният икономически растеж в големите икономики да продължи да оказва натиск над цените на суровините в низходяща посока. „Тази тенденция ще продължи, особено при петрола, където има прекалено много излишък“, посочва експертът. 

„Европейските компании печелят от ниското евро, но пък те бяха засегнати по-силно от кризата в Русия. Плюсовете за тях трябва да се видят през следващата година, когато подобрението на глобалната икономика ще доведе не само до повече продажби, но и до ръст на нормата на печалба. Европейските износители, включително и компаниите от България, които се търгуват на нашата борса, ще се възползват от конкурентните предимства. Техните акции също ще се представят по-добре спрямо американските, но само когато икономиките в ЕС покажат устойчиво възстановяване. А това вероятно ще стане едва през втората половина на 2016 г.“, обяснява още Цачев. 

Цачев е един от лекторите на INVESTOR Finance Forum, който се провежда с подкрепата на Делтасток - генерален спонсор, Пощенска банка - основен партньор на форума, както и с подкрепата на  ЕЛАНА Финансов Холдинг, финансова група Karoll, Schroders, ActivTrades, Benchmark Finance, Alaric Capital, Българска фондова борса – София, Варчев Финанс и Финаналитика.
Партньори на форума са Асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Асоциацията на управляващите дружества (БАУД), Асоциацията на трейдърите в България, Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите в България. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/. 
Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт. Събитието се съорганизира с Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Наблюдател

преди 8 години

"Евтино евро добра новина за българските компании" Да му се радват докато още го има!

5

Анонимен

преди 8 години

В страна където дневният оборот на фондовата борса е колкото джобните на някой милионерски син в Русия да ми говорите за икономика е меко казано СМЕШНО!!

4

Анонимен

преди 8 години

Че ние икономика имаме ли?

fallback