Снимка: архив, Булфото
fallback

Viva Telecom - новосъздадено в Люксембург дружество на българския предприемач Спас Русев, е придобило 100% от InterV, досегашния собственик на Българската телекомуникационна компания (Виваком), за 330 млн. евро, предава Bloomberg.

Базираният в Люксембург холдинг InterV бе продаден на аукцион, който започна в четвъртък в Лондон, заяви пред агенцията Русев. Продажбата бе организирана от кредитори заради неплатен мостов заем от 150 млн. евро с матуритет през май.

InterV наддаваше срещу група от Olympia, частна гръцка компания, и Third Point, инвестиционна фирма на милиардера и хедж фонд мениджър Даниел Льоб. Търгът приключи рано в петък.

„Сделката е структурна, има и съфинансиране“, заяви Русев пред агенцията, без да дава допълнителни детайли. Той не коментира и бъдещите планове за новопридобития актив.

Бившият държавен телеком, сега опериращ под името Виваком, бе придобит през 2011 г. от руската VTB Capital Plc и Цветан Василев, мажоритарен собственик на фалиралата КТБ. VTB Capital е и един от кредиторите на InterV.

Условие за приключване на трансакцията е и подписването на редица документи, посочиха от VTB. Olympia заяви от своя страна, че признава резултатите от аукциона и ще участва отново, ако търгът бъде повторен.

Късно в четвъртък Ройтерс обяви, че Русев и Greek Olympia Group заедно с хедж фонда Third Point наддават за Виваком, като търгът е организиран от Ernst & Young.

Вива Телеком България ЕАД, в което непреки акционери са "ВТБ капитал" и "Бромак", придоби контрол над БТК (чиято търговска марка е Виваком) през 2012 г. Компанията търсеше купувач от 2011 г. заради невъзможност да обслужва задълженията си към Deutsche Bank, Castle Hill, European Investment Bank, Raiffeisen Zentralbank и Royal Bank of Scotland, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

Схемата на сделката предполагаше, че кредиторите ще отпишат 1 млрд. евро от задълженията за 1,65 млрд евро, като запазят миноритарен дял. Новите инвеститори трябваше да заплатят веднага 130 млн. евро и да поемат дългове за 617 млн. евро, обяснява руският "Ведомости". Общата сума на сделката бе 737 млн. евро, според руския вестник.

В началото на годината пък белгийският гражданин с руски паспорт Пиер Луврие обяви сделка за няколко компании под контрола на Василев, сред които и БТК. Но през юли той се отказа от покупката. Чрез поредица от междинни дружества мажоритарният собственик на КТБ контролира 43% от БТК, а ВТБ (чрез "Крушър") - 33%. Руската компания обаче успя да изкупи вземанията на кредиторите на InterV - едно от междинните дружества.

Приходите на Vivacom нараснаха с 4 на сто в края на септември на годишна база до 625 млн. лева. Компанията държи 28 на сто от пазара на мобилни услуги по приходи, като се съревновава с Telenor ASA и Mobiltel, местното дружество на Telekom Austria AG.

Още бизнес новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Gost

преди 8 години

Искам да попитам онлине докога мислят да секат тия иптв като ги дават хората от булсатком нали не смятат да ги държим за часовник кво толкова като сме ги зели не мисля да си сменям опепатора зарад тв

15

факт

преди 8 години

Пеевски си купи чрез Русев ВИВАКОМ, вместо за 1 милиард и 300млн,само за 300млн...ето това е да си успешен бизнесмен!!!!

14

Анонимен

преди 8 години

kradliva paplach cherveni gnidi samo kyrshyma za vas .

fallback