Снимка: Ройтерс
fallback

Точно 7 013 340,59 лв. постъпиха по сметките на Корпоративна търговска банка (КТБ) от предприети от синдиците правни действия по събиране на вземания през октомври, показват изчисленията на Investor.bg по данни на седмичните отчети на Росен Ангелчев и Лазар Илиев.

Само през последната седмица на октомври синдиците върнаха още 1 145 328,23 лв., става ясно от седмичния им отчет за периода 26-30 октомври, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

1 112 804,34 лв. са от юридически лица по дължими от тях кредити, 32 223,89 лв. - от физически лица, а 300 лв. са вземания, класифицирани в графа "други". Отново в отчета няма разбивка на постъпленията по вида на валутата.

За периода 28 септември-2 октомври са отчетени 534 712,70 лв., но тъй като не е ясно каква част от сумата (или пък цялата) е постъпила в първите дни на октомври, цифрата е пренебрегната в изчисленията. 

Синдиците продължават с анализа на договорите, по които КТБ е страна, и предприемат действия по прекратяване, включително по взаимно съгласие, на онези от тях, които водят до натрупване на разноски и в същото време не са необходими с оглед опазване и управление на имуществото на банката. Освен това Ангелчев и Илиев продължават с разглеждането на постъпилите възражения по отношение на съставения списък с приетите вземания. Крайната цел е да се състави списък с кредиторите, чийто вземания са оспорени.

Синдиците решават дали постъпилите възражения са основателни с оглед на приложените становища и доказателства по тях и излизат с окончателно решение относно изключването или включването на вземането в списъка на приетите вземания. Според Закона за банковата несъстоятелност невключено вземане може да се оспори пред съда по несъстоятелността.

Има и напредък и при дейността на Alix Partners - международната компания, която през юни бе наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ. В седмичния отчет на Ангелчев и Илиев се посочва, че са изпратени становище и въпроси на работната група на банката, сформирана с цел да разгледа доклада на фирмата. Документът бе предаден в суров вид в края на септември.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

До 2,3,4

преди 8 години

Абе първия коментатор или е луд или се шегува ама вие Льо-льовци знаете ли какво е синдик, та пишете глупости? Кви 7 млрд. са откраднали като са назначени месеци след кражбата?

3

срам

преди 8 години

Ей мафиотска държава сме си. Те откраднаха няколко милиарда, сега били взели няколко трохи.....Ако това беше Румъния, доста хора щяха да изгният в затвора.

2

аха

преди 8 години

Синдиците ли??? Събраха 7 милиона ,ама преди това-разсипаха 7 милиарда

fallback