Снимка: Bulgaria On Air

Трайна тенденция за увеличаване броя на жалбите отчитат в Комисията за защита на потребителите.

Председателят й Димитър Маргаритов заяви пред телевизия Bulgaria On Air, че за КЗП това е знак за повишаване на доверието на гражданите в институцията.

От началото на годината до края на септември в КЗП са постъпили 13 307 жалби. За същия период на миналата година те са били 12109, което е с 1200 по-малко.

Маргаритов посочи, че в последните години е най-голям броят на жалбите за рекламации на различни видове комуникационна техника (мобилни телефони, компютри, периферни устройства за тях).

През деветте месеца на тази година на второ място се нареждат оплакванията за дефекти на различни видове аудио-визуална техника, докато за същия период на 2014 г. са били тези за битови уреди.

На практика те са си разменили местата, тъй като през тази година до момента на трето място са жалбите за битови уреди, а през 2014 г. са били за аудио-визуална техника. Други проблеми, по които потребителите търсят съдействие от КЗП, са свързани със закупуване на обувки, кожени изделия, облекла, текстилни продукти и пр.
 
"Все по-често ни търсят и за консултации без непременно да са се сблъскали с някакъв проблем или нарушение”, допълни Маргаритов. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase