Снимка: Reuters, архив

Яжте пилешко месо без притеснение. Този призив бе отправен от един от големите производители у нас на пилешко месо на церемония за връчване на награди за развитие на българския агробизнес.

България е единствената страна в Европа, в която категорично е забранена добавката на трупно и рибно брашно в пилешкото месо. Очакванията са за още по-голяма консумация на пилешко и пуешко месо у нас, отбеляза проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България.

"Страната ни спазва много стриктно тази мярка и по този начин гарантираме нормално и безопасно хранене както на птиците, така и на хората", подчерта той. Белоречков информира още, че страната ни е една от малкото в Европа, които ваксинират птиците срещу салмонела и така гарантира по-висока безопасност на храните от птиче месо, факт, известен на повечето от вносителите.

През тази година пазарът на птича продукция за нашата страна е доста изменен, в сравнение с 2014 г., отбеляза проф. Белоречков.

По думите му една от причината за изменената конюнктура на пазара в Европа е големият удар, който птичият грип нанесе върху САЩ, и на второ място големият натиск на природозащитните организации по отношение производството на патешко месо и втлъстен черен дроб.

В момента износът на охладено птиче месо за Германия и Гърция е многократно увеличен, както и на яйца за преработка в страни като Франция, Германия, Австрия и Гърция, посочи Белоречков, цитиран от БТА.

Като друг проблем за бизнеса от бранша посочиха вноса на замразеното птиче месо от Бразилия и Полша, които са силно субсидирани и съответно намалената у нас субсидия. Стагнацията в пазара обаче се компенсира с малко по-ниските цени на фуража през последните две години у нас.

Именно те са предотвратили катастрофа в птицевъдството у нас, обясниха от бранша. Те припомниха, че производството на птиче месо е на едно от първите места по икономически показатели в Европейския съюз в същото време е силно зависимо от цените на фуража и соевия шрот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase