Снимка: bgonair.bg

Укрепване на бизнес интересите на Германия и бъдещето на автомобилния концерн Volkswagen – това са темите на посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Китай. Анализатори коментират, че визитата на канцлера възнамерява да привлече Пекин и при решаването на други конфликти, като тези в Сирия и Афганистан.

В бизнес делегацията, която придружава германския канцлер Ангела Меркел, е включен и новият шеф на Volkswagen Матиас Мюлер. При посещението си в Китай Меркел и Мюлер имат за цел да разберат каква е реакцията на Пекин по отношение на скандала с вредните емисии.

Двамата са обезпокоени от неизвестността дали ще запази Volkswagen позициите си в Китай, което е от особено значение за автомобилния концерн. Една трета от продажбите на автомобили с марката Volkswagen в световен мащаб се продават на китайския пазар.

Автомобилният концерн има и два завода в тази страна, в които е инвестирал милиарди евро. Анализатори коментират, че ако те бъдат закрити, това ще е сериозен удар, както от финансова страна, но преди всичко ще доведе до уронване на престижа на компанията и ще има негативно влияние върху двустранните отношения.

Германският автомобилен концерн Volkswagen бе уличен в използване на софтуер, който позволява да се заобиколят изискванията за опазване на околната среда. Във връзка със скандала бяха подадени редица оставки.

Германия е най-големият икономически партньор на Китай в Европа и е решена да запази тази позиция. Преките инвестиции на германския бизнес в Поднебесната империя се оценяват на 48 милиарда евро. В страната оперират 5000 германски фирми.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase