Снимка: bgonair.bg

Българите в чужбина не са подложени на дискриминация, смятат председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов и Васил Василев, който е управител на посредническа фирма за намиране на работа в чужбина.

Още по темата

В ефира на Bulgaria ON AIR те казаха, че българските общности в чужбина спазват местното законодателство, адаптират се към средата и биват много добре приети от местната общност за разлика от други националности. По думите им отношението към бежанците е едно, но когато става дума за хора, които работят почтено, нещата стоят по друг начин.

Повод за коментара на експертите бе вчерашния пожар в германски град, при който пострадаха 12 българи.

Васил Василев и Борис Вангелов коментираха и какви са условията на труд зад граница.

Все по-трудно в Европейския съюз се започва работа без трудов договор, изтъкна Васил Василев. "Ако отидеш без трудов договор, което става все по-трудно в ЕС, ти и работодателят ти, подлежите на много строги наказания. Работодателят във Франция например отива зад решетките. Така че много малко хора вече си позволяват такова нещо", допълни Василев.

По думите му информациите, че българите зад граница са незащитени, са раздувани от десетилетия, но реалността е съвсем различна.

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов от своя страна коментира, че има инциденти, свързани с трудови злополуки, но няма информация за такава масова тенденция.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase