Снимка: Reuters, архив
fallback

Инспектори от Агенцията по храните са открили 10 тона генномодифицирана соя в преработвателно предприятие в Бургас. Фирмата ще получи акт, който предвижда глоба между 50 000 и 70 000 лева, съобщи БНР.

Суровината е със страна на произход Украйна и е използвана за производство на пакетирани ядки.

Част от тях са стигнали до търговската мрежа, но са взети мерки за изтеглянето им, уточняват от Агенцията по храните.

Лабораторните резултати показват съдържание на разрешение за употреба ГМО, но в количество над 5%, което не е етикирано според изискванията на законодателството.

Продуктите, произведени от тази суровина, не са опасни за консумация, но подвеждат потребителя.

Цялото количество е възбранено и собственикът на предприятието ще реши дали да унищожи продукта, или да го преетикетира, като обяви съдържанието на ГМО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

ЕШПАТИЯ

преди 8 години

ДО ВСИЧКИ ЗАСПАЛИ УПРАВНИЦИ: Научете се веднъж за винаги да назовавате пред медиите ИМЕНАТА на такива фирми за да знаем ние потребителите никога да не купуваме от техните ядки и готово. След това да си има съответния ред да няма смяна на имена на фирми и по този начин им взимате всичкото. Толкова ли ви е жал за смешното бакшишче което биха ви дали от 1 2 хилядарки. ПРОДАЖНИЦИ.

19

Анонимен

преди 8 години

подарък от чичо сам през новата колония украйнатова искахте това получаватене се оправдавайте че не са ви предупреждавалипосле пак си дундуркайте продажните марионетки дето ви управляват в интерес на краваритечичо сам да е доволен - а вас кучета ви яли

18

Аз Малдив

преди 8 години

До KkkИ аз тъкмо щях да питам за фирмата, та никога да не си купя нищо от нея - само така ще можем да спрем гадовете дето ни тровят!

fallback