Социалната мрежа на бизнеса LinkedIn е получила 112 заявки от правителства от цял свят за достъп до потребителска информация през първото полугодие на 2015 г., като две от тях са дошли от България, сочи нов доклад на компанията.

Българските власти са поискали достъп до данни за два акаунта, като са получили данни само за един през периода.

Според доклада най-голям брой заявки (99) са дошли от американските власти. Те са свързани с общо 141 акаунта в платформата. От социалната мрежа пък са предоставили информация за 78% от тези профили.

За периода правителствата са предявили искания, свързани със 161 профила в LinkedIn, а от компанията са им дали достъп до 74% от от тях. На второ място по брой заявки се нарежда Индия - с 4, като след нея с по две заявки са България, Канада, Франция и Великобритания. Испания е подала само една заявка за общо 8 акаунта.

От LinkedIn посочват, че компанията държи на прозрачността, ето защо е открита пред потребителите си, медиите и обществеността относно това как и кога правителствата искат от нея да предостави потребителски данни.

“Как правим това? Първо, имаме политика за уведомяване на отделните потребители, преди да предоставим техните данни на което и да било правителство. Освен това публикуваме статистики със запитванията на властите за информация за потребителите два пъти годишно, като част от нашия отчет по прозрачността”, пишат от социалната мрежа. Компанията допълва, че освен това продължава да се застъпва за промените в законите, които ще подобрят процеса по искане на данни.

Според LinkedIn единствените случаи, в които подобна информация се предоставя директно, без да се уведомят потребителите, е когато законът забранява предварителното предизвестие, както и в някои извънредни ситуации.

“Много малко от членовете на LinkedIn са били обект на подобно запитване за достъп до информацията им от страна на правителство. За шестмесечния период между 1 януари и 30 юни 2015 г. получихме запитвания за по-малко от 0,000005% от нашите над 300 млн. потребители. А за по-голяма част от въпросните акаунти, за които има заявки за този шестмесечен период, всъщност не са предоставени никакви данни на правителствата”, допълват от компанията.

От LinkedIn припомнят, че правителствата изискват такава информация в опит за събиране на доказателства за престъпления, разследвания и по ред други причини.

"Ангажирани сме с реформирането на правните процеси, които правителствата използват, за да искат потребителски данни", коментира от LinkedIn. Според компанията въпросните процеси са твърде сложни, вътрешно противоречащи си и са остарели с оглед на технологичния напредък. Освен това цялата дигитална информация е предмет на пълна защита от Четвъртата поправка на Конституцията на САЩ, точно както хартиените документи, коментират от LinkedIn.

Още икономически новини четете в investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase