Снимка: архив Reuters
fallback

Италия свали короната на Франция като производител на вино. И така родината на пастата и пицата се оказа най-големият производител на вино за 2015 година по данни на ЕС, съобщава "International Business Times".

Времето за тази година се е оказало доста подходящо и реколтата от грозде на средиземноморския полуостров са били доста по-обилни, спрямо тези от другата страна на Алпите.

Продукцията на Италия за тази година отчита ръст от 13% спрямо предходната година и среден ръст от 5% за последните пет години. И така италианците са произвели почти 50 милиона хектолитра вино. Или по-конкретно - това са 48 800 000 000 литра.

В същото време малкото дъжд и горещото време причиниха свиване с 1% на френската продукция и така традиционното за Франция производство се отчита с едва 46, 4 милиона хектолитра вино.

Най-засегнати са известните региони Божоле и Бургундия. Оказва се, че в идните месеци цената на бутилките вино от тези региони може сериозно да спадне, според френски вестници.

Италия и Франция имат дългогодишен спор за това кой е "Номер 1" в производството на вино - и по отношение на количеството, а и на качеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 8 години

Не давам татювото винце нито за италианско, нито за френско!!!

9

Познавач

преди 8 години

До ккТова е много жалко, ако е истина. Трябва да видиш как се гледат испански или френски лозя. Бях в една винарна преди време в Испания - имат вода колкото искаш, понеже има река, която минава на няколко километра от винарната. Не харесват водата и карат от една планина на около 50 километра от там.

8

Анонимен

преди 8 години

Един път питах в Италия в един винарски магазин съдържателя какво хубаво вино да си взема понеже имаше стотици марки и видове.И отговора му беше:Гледай от 7 евро нагоре

fallback