Снимка: архив Ройтерс

Догодина доходите на българите ще се повишат с по-висок темп, а българската икономика ще отбележи слаб растеж. Очаква се и спадане на безработицата. Това сочи есенната макроикономическа прогноза на финансовото министерство, публикувана в сайта на ведомството.

Според документа през второто полугодие на тази година ще се запазят тенденциите от първите шест месеца, когато бе отчетено нарастване на заетостта, съпроводено с повишение на доходите от труд.

През 2016 г. доходите от труд ще се повишат с над 4.8%, прогнозират експертите на Горанов. Това ще е резултат от растежа на производителността на труда, инфлационните процеси и повишеното търсене на труд.

Прогнозата на финансовото министерство е, че средно за 2015 г. броят на заетите ще се повиши с 0.5%. Ускоряването ще продължи с още 0,2% през 2016, когато се очаква безработицата да падне до 9,2 на сто.

През 2017 и 2018 г. растежът на заетите се очаква да достигне 0.7% средногодишно, а безработица да падне до 8%.

Според прогнозата през 2016 г. растежът на българската икономика слабо ще се ускори до 2.3%. Засилването на доверието на домакинствата ще увеличи и потреблението догодина до 2.5%.

В сравнение с пролетната макроикономическа прогноза есенната отчита по-добро от очакваното представяне на българската икономика през първата половина на 2015 година. По-оптимистични са и очакванията за развитието на европейската икономика.

Според новите прогнози тази и следващата година международните цени на суровините ще спадат в доларово изражение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase