Снимка: Reuters

Дали светът ще стане по-добро място, ако най-богатите раздадат богатството си на най-бедните? Bloomberg се опитва да отговори на този въпрос, създавайки индекса "Робин Худ".

Изданието взима 42 страни с коренно различни демографски и икономически характеристики, като след това сравнява най-богатите личности в страната с процента на населението, живеещо в бедност. 

Индексът показва как нетното богатство на най-богатия човек във всяка страна се сравнява със средствата, с които преживяват съгражданите му, изчислявайки еднократната сума в долари, която всеки беден ще вземе, ако активите на най-богатите бъдат ликвидирани и разпределени. Информацията е базирана на индекса на милиардерите на Bloomberg и World Factbook на ЦРУ.

Така например ако нетното богатство на Бил Гейтс се разпредели между 15-те процента най-бедни американци, то всеки един от тях ще получи еднократно по 1 736 долара.

Огромното население на Индия обаче означава, че богатството от 19,2 млрд. долара на Мукеш Амбани ще доведе до най-малката сума, разпределена между бедните в сравнение с останалите страни. Тъй като бедните в страната са 30% от населението, на всеки беден биха се паднали по едва 59 долара, достатъчни за 118 основни ястия на стойност 35 рупии (50 цента).

Кипър и Швеция са страните, където бедните биха спечелили най-много, съответно по 45 987 долара и 33 149 долара на човек, но и при тях има особености. Тяхното население е малко – в Кипър то е едва 1,1 млн. души, и имат сравнително високи жизнени стандарти, а Швеция е сред водещите в класацията по БВП на глава на населението.

Данните разкриват още, че само в Чили, Холандия, Франция и Австралия най-богатият човек е жена.

Изчисляването на „печалбата“ от всяко плащане е трудно, тъй като всеки долар би купил нещо различно от гледна точка на условията на местната валута. Линията на бедността също се различава в отделните страни. Въпреки това изглежда, че един модерен Робин Худ не би успял да подобри особено живота на нуждаещите се.

Още за индекса "Робин Худ" можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase