Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Бизнесът проявява все по-голям интерес към бежанците. Търсят се основно кадри в строителството, търговията и шивашката промишленост. 31 бежанци и чужденци с хуманитарен статут са се регистрирали в бюрата по труда в страната от началото на годината. 7 от тях вече имат работа. Историята на един от тях, Али от Иран, разказва телевизия Bulgaria ON AIR.

В 8-годишната война между Ирак и Иран, започнала през есента на 1980 г., загиват около 1 милион души. Хиляди други напускат родното си място. Сред тях е и Али, който по политически причини бяга от Иран.

"Бях офицер от военноморските сили на Иран. След като свърши войната, ме предупредиха: твоят живот е в опасност, директно трябва да се махнеш оттука. И тогава напуснах Иран - през Турция и оттам в България.", разказва Али.

С фалшиви паспорти той и семейството му случайно намират убежище в България през 1989 г.

"Имам семейство, с мен дойдоха и двете ми дъщери, но каналдижията ни излъга, съвсем не бяхме за България", спомня си той.

Напук на съдбата обаче Али научва български език, работи каквото намери от строител до продавач, записва дъщерите си на училище. Семейството се интегрира, но бавно.

Статут на бежанец Али получава чак 14 години, след като попада България. Това лято се регистрира в бюрото по труда и намира легална работа в столичен хотел.

"Всичко правим по поддръжка - счупени врати, брави, ток, фаянс, теракот, боядисване, шпакловка, каквото има го правя, като дърводелец помагам. Постепенно станах майстор по строителство, въпреки че това не е моята специалност, аз имам висше образование по електрохника", разказва още той.

Според Али по-доброто бъдеще се гради от личността, не от държавата. За наплива на бежанците към Европа той смята, че навсякъде може да се намери щастие.

"Дали България, дали Германия, сами трябва да решат къде да живеят, но във всяка една държава може да се изгради и намери щастие, както при нас вече станаха 26 години. Те сами казват - аз искам да ходя в Германия, защото там има по-хубав живот. Откъде знаеш къде има по-добър живот", чуди се той.

"Може да има в Швейцария, в Холандия, в Германия, в Гърция. Това е съдба", категоричен е Али.

Решението на бежанската криза иранецът вижда в Европейския съюз. Надява се Старият континент да позволи на хилядите други бежанци от Близкия изток и Северна Африка да намерят своето щастие на ново място.

Но самият той, след 26 години в България, продължава да мечтае да се завърне в родния Иран.

Разказът от първо лице вижте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 8 години

Какъв е проблема с Иран,че Али е мигрант незаконен.Там война има ли?

4

Анонимен

преди 8 години

До какво ше прайм са?Абсолютно си прав. Нямат нищо общо с арабите. Опитай се да кажеш на иранец (персиец), че е арабин ...

3

Анонимен

преди 8 години

Добре че дойде Али от Иран да ме светне за смисъла на живота.Абе вие кви *** сте да пускате такива БЕЗУМНИ ПРОСТОТИИ в тези измислени сайтчета??????Няма какво да се чудя защо плебса гласува за Тикви, Сайдеровци и т.н.

fallback