Снимка: Flickr

Като цяло тази година може и да е била добра за най-голямата японска организация в организираната престъпност -Yamaguchi-gumi, една от групите Якудза, която управлява всички останали. Но макар че отбелязва стогодишнината си в бизнеса, вътрешните борби може да разделят организацията. А това може да доведе до такава мащабна гангстерска война, каквато не е виждана от десетилетия, коментира The Daily Beast.

Японската полиция е в пълна готовност. В четвъртък огромната централа на Yamaguchi-gumi бе заобиколена от множество черни мерцедеси и скъпи лексуси, докарващи лидерите на Yamaguchi-gumi, облечени в най-хубавите си черни костюми, на спешна среща.

Очаква се Yamaguchi-gumi да се раздроби на фракции, като някои групи ще подкрепят сегашния 73-годишен топ бос Кеничи Шинода, познат още като Шинобу Цукаса, а други ще застанат зад групата, оперираща основно в Западна Япония, която се изправя срещу него и основната му фракция – Kodo-kai.

Организираните престъпни групи, известни под общото име Якудза, се различават от мафията, позната на Запад. Те се третират сякаш са някакъв вид контролирано вещество, опасно, но допустимо в определени параметри.

В Япония има 21 определени организирани престъпни групировки, които се регулират и управляват от японското правителство, а самите Якудза не са извън закона. Много от тях плащат данъци и декларират доходите си. Ако посетите онлайн страницата на полицията, ще видите списък с основните групи, техните централи и емблеми.

Тези групи са структурирани като псевдосемейства, където по-ниските членове заявяват верността си пред сурогатния си баща – oyabun, и своите „братя“.

Сред групите в Якудза Yamaguchi-gumi е най-голямата и силната. В нея има над 23 000 члена и свързани лица към края на 2014 г., което е над 40% от всички обвързани с бандите в Япония.

Yamaguchi-gumi е не само най-голямата организирана престъпна група в Япония. Тя е известна японска корпорация, основана през 1915 г. от бивш рибар. Ангажирана е в редица бизнес начинания, някои от тях законни, други не, и може да се отнася към конкурентите си с изключително високомерие. Робърт Фелдман, анализатор в Morgan Stanley Japan Securities,веднъж я нарича втората най-голяма японска група за капиталови инвестиции и не е далеч от истината. Те са като Goldman Sachs, но с оръжия.

Групата се разделя на над 30 фракции, някои от тях с над 1000 члена, а някои с по-малко от сто.
Тя притежава одиторски фирми, стотици фиктивни дружества и компании за бази данни. Групата контролира японската развлекателна индустрия дори сега, а през годините хората ѝ тихо се промъкват в гръбнака на няколко високопрофилни IT дейности, печелейки достъп до личните данни на 3,2 млн. души. Концернът притежава верига частни детективски агенции и държи повече под око враговете си и техните приятели, отколкото която и да е разузнавателна агенция в Япония може да го прави.

Yamaguchi-gumi е обвързана и с японската политика. Министърът на образованието и науката е получил дарения и политическа подкрепа от свързани с Yamaguchi-gumi лица и фиктивни компании. Министър-председателят Шинзо Абе бе заснет с един от съветниците на групата.

Ако човек от Yamaguchi-gumi оцелее до пенсия, пенсионният план е доста щедър. През 2013 г. финалният бонус и обезщетение възлизат на 50 млн. йени или почти половин милион долара. Програмата започва преди десетилетия, когато Yamaguchi-gumi се разделя на две, като начин за привличане на хората обратно. Програмата сработва добре, но може би сега ще трябва да се измисли нещо още по-добро, за да бъде потушен вътрешният бунт.

Още анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase