Снимка: Reuters, архив
fallback

Платформата за споделено пътуване Uber предоставя най-евтините и качествени услуги в София. Това показват резултатите от проучване на Асоциация "Активни потребители", проведено през август.

Организацията е проверила чрез тайни клиенти услугите на 5-те най-големи таксиметрови компании, обслужващи столицата (О Кей Супертранс, Такси-C-Експрес, За Едно Евро, Yellow Taxi 333, Радио СВ Такси) и Uber.

Превозвачите са оценявани по критерии, сред които начинът на плащане, издаване на документ за пътуването без поискване от пътника, връщане на ресто (също без поискване), както и комфорт на пътуването – температурата в автомобила, използва ли се климатик, чистота, музика, пушене на водача, идентификация на водача, питане на клиента за маршрут и любезност.

Основният извод е, че като цяло качеството на транспортните услуги в София изостава в сравнение с Европа, а във всяко четвърто такси в столицата се пуши.

При проучването са регистрирани осем случая от общо 60 пътувания, в които шофьорите са пушели по време на пътуването. В други 7 случая в таксито се е усещала миризма на цигари.

Разочароваща се оказва и чистотата в автомобилите като цяло. Много от такситата просто не са добре поддържани или са твърде износени, за да поддържат адекватна чистота.

Издаването на платежен документ за пътуването също е проблемен момент, установяват от асоциацията. Само в два случая тайните клиенти на организацията не са получили никакъв документ, а при половината от случаите такъв се е предоставил само при поискване.

Uber – отличникът

Платформата за споделено пътуване постига най-високи резултати по всички изследвани показатели, като получава максимална оценка за платежни документи, чистота и идентификация на водача. Тъй като плащането е по банков път (чрез кредитна карта), няма случаи на неиздаден документ за превоза. Температурата в автомобилите, чистотата и музиката също са оценени високо. Не са регистрирани случаи на пушене на водачите, не е имало проблеми с идентификацията им, както и с любезността. Така платформата излиза с най-висока обща оценка от 91,5 точки от 100 възможни.

Според асоциацията високите оценки се дължат на системата за обратна връзка с клиентите. Всеки ползвател на тази услуга има възможността да оцени всяко едно пътуване, което несъмнено стимулира водачите да се представят добре. Именно това липсва изначално в българския бизнес, заключават от асоциацията.

Проблемно обаче е присъединяването към услугата - платформата за споделено пътуване може да се използва само след инсталиране на софтуер и регистриране в системата. За приложението обаче е необходимо доста свободно място на смартфона, а за доста от тайните клиенти, участвали в проучването, това е било проблем. Другата спънка е кредитната карта.

От петте таксиметрови компании най-високи оценки за издаден документ за пътуването – по 6,5 точки от 10 възможни, получават Yellow Taxi 333 и За Едно Евро, а най-ниска – 4,5 точки - Такси-С-Експрес.

По отношение на рестото без поискване на клиента най-висока оценка получава Радио СВ Такси (7 точки), а най-ниска – О Кей Супертранс (4 точки). Тайните клиенти са поставили високи оценки за температурата в автомобила при пътуването и за музиката на всички компании.

Що се отнася до чистотата, най-високо от петте фирми е оценена Yellow Taxi 333 (с 18 точки), а най-ниско – Такси-С-Експрес (9 точки).

При всички таксиметрови фирми е регистриран проблем с пушенето. Съгласно методологията на асоциацията за всеки случай, в който водачът пуши, се дава по -1 точка, а за миризма на цигари – по -0,5 точки. При спиране на пушене по молба на клиента се дават 0,5 точки. С най-лоша оценка е Радио СВ Такси - -3,5 точки, като само един водач е спрял да пуши по молба на клиента. Най-висока е оценката за Yellow Taxi 333 - -0,5 точки, т.е. е имало случай на миризма на цигари в автомобила.

Що се отнася до идентификацията на водачите, най-високи са оценките за Yellow Taxi 333 и Радио СВ Такси, а най-ниски – за За Едно Евро и Такси-С-Експрес. Най-висока оценка за любезност получава О Кей Супертранс, а най-ниска – За Едно Евро.

От таксиметровите фирми най-висока обща оценка получава Yellow Taxi 333 – 76 точки, следвана от Радио СВ Такси – 65, О Кей Супертранс – 64, За Едно Евро – 60,5, и Такси-С-Експрес – 55.

От асоциацията са проверили и цената на пътуване по фиксиран маршрут от центъра на София до кв. „Люлин“ през деня и от центъра на града до Студентски град през нощта. И в двата случай най-ниска е крайната цена на Uber. При таксиметровите компании разликите се обясняват с различното време за престой по светофарите.

От таксиметровите фирми най-скъпо е излязло дневното пътуване при О Кей Супертранс – малко над 9 лева, а най-евтино – при Радио СВ Такси – 7,78 лева. При нощното пътуване отново най-скъп е излязъл превозът с О Кей Супертранс – малко над 8 лева, а най-евтин – с Радио СВ Такси – 7,88 лева.

Още икономически новини и анализи четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 8 години

До АнонименЕТО ГО ПЛАТЕНИЯ!!!!

15

аааа

преди 8 години

Аз пътувам от години с Yellow Taxi, ограничил съм шофьорите, които не харесвам по този начин пътувам винаги комфортно та дори и с приятна компания... Такситата винаги са чисти, шофьорите в повечето случеи са изключително любезни !

14

д-р Търбухиян

преди 8 години

Нема-нема и някоя копърка останала без бакшиш тръгне да мрънкя че Убер видите ли не плащали данъци. Умрем да рАзберем как може да не се плащат данъци на приходи от кредитни карти.

fallback