Снимка: архив Булфото
fallback

Цените на наемите вървят нагоре, докато цените на продажбите са по-стабилни, покачването при тях е с по-бавни темпове. Това каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air Снежана Стойчева, мениджър на сайта imoti.net. В момента е периодът на наемите, който продължава до октомври месец, каза още тя.

Като цяло продължава търсенето на качествени жилища с добра локация, ново строителство.  "За съжаление по-малко са предложенията, които отговарят на тези критерии", обясни експертът.

Наемите поскъпват заради голямото търсене и затова, че няма предлагане на качествени имоти. Появяват се платежоспособни клиенти, които имат добра работа, които търсят качествен имот - с локация, с нови мебели, в добро състояние, по възможност с паркинг, да е ново строителство. Тези предложения обаче са малко, обясни Стойчева.

По думите й пазарът на наемите е доста по-специфичен от този на продажбите. В периода на криза се появиха доста фирми, които навлязоха в този сегмент. Това е един вид "бързооборотна стока“ и не всички са коректни посредници, предупреди Стойчева. Затова трябва да се внимава, за да не се попадне и на подвеждащи обяви.

Нейният съвет е търсещите да се обърнат към утвърдена агенция с авторитет в бранша. "Когато човек вече е търсил имот, той има поглед върху фирмите", каза Стойчева. В imoti.net има екип, който се занимава с достоверността на обявите. Но и този, който публикува обява в сайта, носи отговорност за съдържанието и за истиността на фактите.

От друга страна, когато наемодателите започнат да сключват договори с агенциите, те си гарантират, че техните обяви няма да се предлагат от такива, които биха злоупотребили с информацията. „Когато няма договор, цената на продажбата или наема пада“, обясни Стойчева.

Другата тенденция е, че има плавно покачване при цените за продажба на качествените имоти. Но и тук интересът е към добрите имоти, ново строителство.

При ваканционните имоти особеното е, че планинските имоти в момента представляват по-голям интерес. Те се търсят и поради факта, че там цените доста паднаха. В Банско в момента би могло да се намери имот и за 350 евро  кв./м. По черноморските ни курорти има повече предложения и по-малко търсене, обощи Стойчева.

Целият разговор вижте във видеото на Bulgaria On Air.


Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 8 години

Това за планинските имоти е ала бала. Търсят се имоти които могат да се отдават под наем.Например помещение за търговска дейност с добро местоположение или ако местоположението е на пъпа на града, търговската улица.Такъв имот винаги се търси, планински имот каква доходност може да има гарантирана ?

35

Анонимен

преди 8 години

Не става , искат три наема предплата ако не дават пленя или обор под наем.

34

Анонимен

преди 8 години

И отново Де жа вю! Всяка година в края на лятото - наемите растът, търсенето на нови имоти е на пика си... Уф, стига де! Смятате ли, че всички страдаме от деменция??? То верно, че ви се плаща за това, но пък ние искаме да четем коректни новини. Хайде някакси да съчетаем приятното с коректното.

fallback