Снимка: bgonair.bg
fallback

Работодателите в България са готови да разкрият нови работни места, показва проучване на Manpower. В Пловдив и Русе са регионите, където през последните три месеца са се появили инвеститори, които са готови да дадат работа на десетки безработни, заяви в ефира на България Он Ер Мария Темелкова от консултантската компания.

"В Русе и Пловдив има компании, които откриват и ще откриват нови работни места. В София и Варна тенденциите са също положителни, макар и с доста по-малки проценти", обясни тя.

Според Темелкова дефицитът на квалифицирани кадри ще определя заплащането през следващите години и заплатите ще се увеличат. Според нея добре квалифицираните хора ще успяват сравнително лесно да намерят работа, но хората не трябва да спират да се доразвиват и да придобиват нови знания.

По думите ѝ в момента най-търсени остават занаятчийските професии. "Това е работа, която може да се извършва навсякъде по света, дори и човек да не знае толкова добре езика", обясни тя.

Като радостна новина експертът очерта и тенденциите в производството в Пловдив и Русе, където се очаква и покачване на заетостта. Темелкова отбеляза, че остават актуални и позициите, свързани с обслужване на клиенти в сферата на финансите, човешките ресурси и техническата поддръжка.

"Това е така, защото в България все още се намират кадри, които знаят повече от два езика. Затова и аутсорсинг компаниите продължават да търсят персонал", обясни тя.

Директор на голяма американска аутсорсинг компания също потвърди пред България Он Ер за възможностите за развитие на бизнес в България.

"Предимствата на България са стабилността – икономическа и политическа, лесният достъп и културата. Важно е, че да се прави бизнес тук е лесно и за нас това е от голямо значение. Като компания досега не сме срещали някакви по-сериозни пречки и трудности", коментира К. С. Кумар, главен търговски директор на Sutherland Global Services.

По думите му трябва компанията да инвестира в служителите си, тъй като бизнесът не може да се развива без хора.

От компанията също обясняват, че една от основните причини да развиват бизнеса си у нас е това, че хората тук говорят чужди езици.

"Българите имат желание да се развиват, да учат нови езици. Искат да се представят добре и да постигат високи резултати. За нас е важно хората да са мотивирани, за да задоволяваме нуждите на клиентите си. За нас като хора, които се занимават с подбора на кадри, е изключително важно да развиваме потенциала на служителите.", коментира представител от отдел "Човешки ресурси" на компанията.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

120

Adam Smith

преди 8 години

Dobre kazano, Bulgaria e 4udesno mqsto za biznes. Samo nekadurnite tatari se oplakvat po cql den.

119

1

преди 8 години

Подскачайте де!

118

Анонимен

преди 8 години

Нови работни места с висока заплата от 400 лева. Ще очакваме сериозен ръст на бизнеса и повишаване на качеството на живота.Всичко е много лесноОстаналите пари до необходимия минимум от 900 лева чисто не ни интересува откъде ще ги търсите. Не слушайте приказките за чужбина и заплати от 2000 до 10 000 лева.Това са измами.НИе работим за просперитет.Ей това се разбира от тази новина - интревю.

fallback