Снимка: bgonair.bg

Днес предстои Бундестагът да гласува третия спасителен пакет за страната. Германският канцлер Ангела Меркел има подкрепата на коалиционния си партньор Социалдемократическата партия и Зелените, което означава, че положителният вот не подлежи на съмнение.

В това време Гърция обяви, че ще даде разрешение на германската компания Фрапорт да оперира на 14 регионални летища, включително такива на популярни туристически дестинации. Това е част от амбициозната приватизационна програма на Атина.

Гърция и Фрапорт постигнаха предварително споразумение за концесията на 14-те летища още миналата година, но сделката, която е на стойност 1,2 млрд. евро беше замразена. Това стана, след като правителството на СИРИЗА пое управлението на страната и поиска то да бъде преразгледано.

Така или иначе, Атина съобщи, че в следващите седмици ще даде зелена светлина на концесиите, без промяна на договорените преди 1 година условия.

Когато приватизацията бъде ратифицирана, тя ще бъде първата финализирана такава от кабинета на Ципрас, който силно се противопоставя на продажбата на стратегически държавни активи. Концесията обаче е сред задължителните условия за това Гърция да получи нова спасителна помощ.

Говорител на Фрапорт заяви, че все още няма нищо официално и договор за концесията не е подписан. Това обаче изглежда само въпрос на време, след което германският оператор ще експлоатира аерогарите за срок от 40 г. В първите 4 г. инвестицията на компанията ще достигне 300 млн. евро.

Вижте повече във видеото на България Он Ер:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase