Снимка: Архив Reuters

Пазаруването онлайн е по-лесно, отколкото пазаруването в търговската мрежа, защото потребителите имат повече права и възможности. Около тази теза се обединиха в ефира на България Он Ер Игнат Арсенов от Европейския потребителски център и Теодор Кафеджиев, собственик на сайта "Всички оферти".

Арсенов отбеляза, че пазаруването по интернет дава допълнително право на потребителя да върне стоката в рамките на 14 дни. Освен това онлайн шопингът дава възможност на купувача да направи проучване на продукта на международно ниво и да избере най-добрата цена.

Според експерти ръст от средно 20% на година бележи онлайн търговията у нас. Според Игнат Арсенов дрехи, обувки, козметика, напоследък дори и техника, са сред най-предпочитаните стоки от онлайн потребителите. Предимствата са голямото разнообразие и по-ниските цени.

Теодор Кафеджиев добави и че колективното пазаруване на почивки онлайн също бележи ръст отново заради привлекателните оферти. Тоест по интернет можем да намерим всичко на добри цени.

Но какво се случва, ако покупката онлайн не отговаря на нашите очаквания?

Според статистика 70% от жалбите от потребители, закупили продукти, са от онлайн пазаруване. Кафеджиев увери, че контролът върху сайтовете за онлайн търговия у нас е силен и КЗП проверява всеки сигнал.

За какво трябва да внимаваме, когато търгуваме онлайн? На първо място трябва да четем внимателно.

"Трябва да се потърси офертата в няколко сайта, защото много често може да бъде намерена по-добра цена, също трябва да се четат условията, защото може тази цена да не важи за уикенда", съветва Кафеджиев.

"Добре е да направим и едно сравнително проучване в други сайтове. Ако за пръв път пазаруваме от този търговец, е добре да му направим едно проучване, за да видим има ли жалби на други потребители", коментира и Арсенов.

Той добави, че не трябва да забравяме и социалните мрежи и блогове, в които също можем да намерим информация за търговците онлайн, с които сме решили да търгуваме.

Вижте повече във видеото на България Он Ер:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase