Снимка: Reuters, архив

В България световното поевтиняване на петрола не се усеща, една от основните причини е скъпият долар. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Васил Симов, директор на Софийската стокова борса.

Цената на петрола не зависи само от пазарни фактори – тук се намесват геополитически фактори, политически и военни кризи, които влияят върху нея. В момента сме свидетели на евтин петрол -  за две години той се срина почти два пъти, призна Симов.

Прогнозата му е, че тенденцията за намаляване на крайните продукти ще продължи, но не бива да очакваме двойно поевтиняване на петролните продукти по нашите бензиностанции.

"С по стотинка - две цената на дизела и бензина леко ще върви надолу", предположи той.

"Трябва да се съобразим с рентабилността на българските преработватели на петролни продукти, които не са най-добрите в света и имат известни трудности да компенсират евтиния петрол с по-евтини горива", обясни той.

Въпреки данните, че дизелът в България е най-скъп в целия Европейски съюз преди облагането му с акциз и ДДС Симов обясни, че горивата у нас не са най-скъпите в Европа. Лошото е, че нашите заплати са по-ниски от тези в Европа, допълни той.

Световната тенденция е и към поевтиняване на цените на хранителните продукти заради по-голямото производство.

Факт е, че в световен мащаб цената на пшеницата и брашното вървят надолу - в Черномоморския басейн цените паднаха около 10-20%, каза Симов. Прогнозата му обаче е, че у нас няма да има поевтиняване на хляба и тестените изделия отново заради по-скъпия долар.

"А при вдигането на цената на тока, няма как да не се очаква и лекото им покачване", допълни той. Влияние върху това оказва и големият процент на сивия сектор.

При млечните и месните продукти най-голямо влияние имат цените на фуражите. При тях поскъпването е леко – около 8-10%. В магазините едва ли ще се почувства промяната на цените при млякото и месото, смята Симов.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase