Снимка: bgonair.bg

Последните години Комисията за енергийно и водно регулиране работи под силен политически натиск, заяви в ефира на България Он Ер юристът Светoслав Димитров. Според него дефицитите в енергетиката няма как да бъдат покрити, ако цената на електроенергията не се изчислява и разпределя правилно. На това мнение е и бившият директор на Електроенергийния системен оператор - Валентин Колев.

"Решенията на КЕВР се взимат хаотично и под натиск. Какво означава намаление на тока от около 1% за крайните потребители? Средният разход на едно домакинство е от порядъка на 500-600 лева годишно. Това означава, че намалението ще е около 0.50 ст.", обясни Колев.

"Експертите виждаме как Комисията работи под силен политически натиск. Потребителите, следвайки логиката, трябва да са щастливи краткосрочно, но дългосрочно ще имаме проблем - дефицитите, които няма как да се решат, ако не се изчисли правилно цената на електроенергията и тя да се разпредели както трябва", допълни Светoслав Димитров.

По думите на Валентин Колев КЕВР не може да изпълнява социални функции, а трябва да осъществява баланс във финансовите отношение между участниците по веригата с целева функция минимум разходи за потребителя. Но това не трябва да става за сметка на някой от участниците, уточни той. Институциите, които се занимават със социални дейности, трябва да се грижат за енергийно бедните.

Според Димитров пък нашият енергиен пазар има нужда от чужди инвеститори.

"За да дойдат, трябва да имаме стабилна политика, която в момента нямаме. Генералният проблем е кой ще дойде на нашия пазар, за да работи и да го направи истински европейски пазар", обясни той.

И двамата експерти са на мнение, че новият доклад на Световната банка, която ще анализира енергийния сектор, няма да покаже нищо ново спрямо предходния от преди две години, защото не е настъпила никаква промяна.

"Нищо не се е променило в последните две години, защото ако се беше променило недостигът в приходите на участниците по веригата производство, пренос и разпределение на електроенергията, нямаше да го няма. Това е основно задължение на КЕВР - да осигури нужните средства на всички тези участници, за да изпълняват техните функции", допълни Валентин Колев.

Според анализаторите цената, която плащат потребителите, не е достатъчна да покрие истинската стойност на електроенергията.

По повод скока на тока енергийният експерт Светoслав Димитров уточни, че това може и да намали дефицитите в НЕК, но няма да ги покрие напълно.

"Отново виждаме дисбаланс между участниците в пазара и популисткото желание цената на тока в България да бъде ниска", обясни той.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase