Снимка: Газпром
fallback

Има опасност строителството на проектогазопровода "Турски поток" да се забави, ако междуправителственото споразумение не бъде подписано скоро. За това предупреди министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, цитиран от Интерфакс.

"Ако строителството не започне, очевидно е, че графикът ще се промени", посочва Новак.

Строителството на "Турски поток" беше обявено в края на миналата година, след като Москва се отказа от "Южен поток" като евентуален проект, с който да се заобиколи Украйна като транзитна страна за руските газови доставки за Европа. Предвижда се новият тръбопровод да започне да функционира от 2017 г.

До 2020 г. капацитетът на газопровода се очаква да достигне 65 млрд. куб.м природен газ, който да достига до Европа през територията на Гърция.

По-рано през юли руският държавен гигант „Газпром“ анулира договора си с италианската компания Saipem за изграждането на съоръжението към Турция. Според съобщенията на руски официални лица обаче Москва продължава да работи по проекта.

Преди ден представител на руското енергийно министерство съобщи, че Москва е предложила на Анкара да се подпише междуправителствено споразумение само за първата линия тръби. Турция обаче още не е отговорила на предложението.

Турското правителство иска да договори по-голяма отстъпка от цената на газа, преди да се съгласи да подпише за проекта, съобщава Ройтерс, като се позовава на свои източници, пожелали анонимност.

Още икономически новини от Европа и света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

ХА ХА

преди 8 години

Ама той ТП изобщо ще се осъществява ли? ;)

20

аС

преди 8 години

Турция и САЩ се договориха...Няма да има кюрдска държава, но няма да има и турски поток. Американците, по всякакъв начин се стараят да не се променя трасето, след като газопреносната с-*** на Украйна е в техни ръце. Там е играта или поне , част от нея .

19

Анонимен

преди 8 години

Турски поток няма, това са глупостите на Русия за да клекнем ние. Но не се получи.Корабите за полагане на тръби още са във Варненския залив.Путине, като нямаш пари що се правиш на велик ?!Джудженце...

fallback