Алексис Ципрас и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Гръцкият премиер Алексис Ципрас не се е обръщал към Русия за финансова помощ, за да върне драхмата, заяви пред журналисти говорителят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, опровергавайки по този начин информациите в някои гръцки медии, предаде ТАСС.

Още по темата

"Неведнъж и президентът каза, и министърът заяви, и ние на най-различни равнища заявявахме, че гръцката страна и ръководството на Гърция не са се обръщали към Русия за помощ", подчерта Песков.

Гръцките медии твърдят обаче, че Ципрас е поискал от Путин около 10 милиарда долара, за да върне драхмата, тъй като на страната са необходими резерви в твърда валута, за да го направи.

Посещението на Алексис Ципрас в Москва се състоя на 8 април тази година. Тогава лидерите на двете страни обсъдиха различни въпроси на двустранните отношения, в това число проекта "Турски поток", според който се планира руски газ да бъде доставен до границите на Гърция.

Нито по време на визитата в Москва, нито след това темата за руска финансова помощ за Атина не била обсъждана, заявиха от Кремъл. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase