Снимка: bgonair.bg
fallback

Кризата в Гърция може да се отрази и на България. Такова мнение изразиха икономистите Димитър Бъчваров и проф. Кръстьо Петков в ефира на България он ер.

Бъчваров даде песимистичната прогноза и я защити с аргументите, че Гърция е наш непосредствен съсед, търговски партньор и в страната има много наши сънародници.

"Още една експлозия на безработицата в Гърция и част от хората ще се върнат в България. Това е реална опасност и сега е времето да се мислят мерки, макар и дискретно от политическа гледна точка", обясни експертът.

Проф. Петков също разкритикува властта, че не се взимат необходимите мерки.

"Всяка страна при наличие на риск до нейните граници е редно да направи анализ и стратегия как да се противодейства в случай, че кризата се задълбочи. Струва ми се, че това не се прави от правителството, а няма и препоръка на европейско ниво", каза той.

И двамата икономисти са на мение, че Гърция ще успее да се справи с кризата и да остане в еврозоната.

"България би трябвало да си вади поуки, но да предприеме и мерки на фона на това, което се случва. Като икономика трябва да се възползваме от шансовете, които ще трябва да бъдат дадени на Гърция в рамките на ЕС и да форсираме няколко трансгранични проекта, от които ще печелим и ние", обясни проф. Петков.

Той коментира и думите на премиера, че "заради Гърция Европа няма време да види нас". По думите на експерта трябва да се възползваме, да погледнем нашата си икономика и да видим шансовете, които се отварят сега към нас.

Според Бъчваров гърците имат по-добър стандарт на живот от нашия, защото много средства са инвестирани в гръцката публична среда. "Тя е много по-уредена от тази в България, а това автоматично повишава стандарта на живот и това има отражение върху потреблението, инвестициите, пораждат се пазарни ниши", обясни той.

Експертите коментираха и как би могла да се подобри икономиката в България и животът на хората да стане по-добър.

"За три години се смениха пет правителства. Но няма правителство, включително и сегашното, което да е приело нова стратегия за доходите, която да ни измъкне от капана на бедността и неравенството. Крайно време е това да се случи", каза Кръстьо Петков.

Като пример за страни, които имат икономически растеж, той даде Чехия, Полша и Унгария. Това е резултат на изгодни заеми, които не са били похарчени за пенсии и заплати, а са били инвестирани в икономиката.

Според Димитър Бъчваров е най-важно рационалното харчене на средствата у нас. "Има много резерви в сивия сектор и добрата новина е, че има тенденция този сектор да се намалява. Това е правилният път", обобщи икономистът.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

кк

преди 8 години

гърците стачкуват и се борят за всеки цент,българите не стачкуват и не се борят за нищо...и в гърция се работи здраво,особенно през летния сезон който е 6 месеца,от сутрин до вечер,нищо че има легенди за мързеливия грък,така се правчт пари

8

Анонимен

преди 8 години

"заемите да се инвестират в икономоката" . В коя икономика бе другарю Петков?. В тази ли която унищожихте за 25 години. " Мълчи народът, глухо и тъжно звънтят окови".

7

Анонимен

преди 8 години

Явно вече е време да престанем да четем нашата преса и сайтове и да гледаме телевизия. Имам чувството, че отвсякъде са примъкнали пълни невежи да коментират с много умен вид неща, от които и хал хабер си нямат. А световната бъркотия върви с пълна сила, всичко се разпада, всеки тегли парчето от баница към себе си, някои играят сиртаки, а нашего брата, както винаги си остава отстрани и освен остатъците от пиршеството НИЩО друго няма да намаже. Това е от акъла ни! Откъде се пръкнахме такива ***?

fallback