Снимка: bgonair.bg
fallback

В резултат на гръцката криза в дългосрочен аспект у нас вероятно ще преобладават негативните ефекти на пазара на труда. Това коментира Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК), пред телевизия Bulgaria On Air. Той обаче уточни, че засега няма доказателства да има опасения за връщане на около 150 хиляди българи, работещи в южната ни съседка.

Бранков припомни, че преди няколко години подобни опасения имаше и за връщане на сънародници от Испания, което обаче не се случи. Експертът обясни, че огромната част от българите, работещи в южната част на Европа, заемат работни места, които дори в криза не са предпочитани от местните граждани.

Пазарът на труда у нас от 25 години има загуба на работни места, имаме проблеми и с трудовото законодателство, с това, че се отказахме от големи инфраструктурни проекти, което се отрази негативно и върху работните места. Регулаторната тежест също ограничава възможностите да се генерира добавена стойност и да се създават нови работни места, отбеляза Бранков.

Дияна Найденова от КНСБ коментира, че и международните фактори влияят на нашия трудов пазар, но имаме преди всичко много неуредици у нас в законодателството. Тя отчете, че  в много райони на страната с висока безработица хората продължават да разчитат на субсидирана заетост, което е форма на социално подпомагане и кметовете са работодатели, което не е редно да се случва, каза тя.

По отношение на липсата на мотивация у младежите у нас да учат и да работят заместник-председателят на БСК каза, че тя трябва да мине през задължителното обучение до 16-годишна възраст и през въвеждането на дуалното обучение поне от 15-годишна възраст. Според него са нужни и мерки за предотвратяването на ранното отпадане от училище.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Ред арми

преди 8 години

Негативният ефект е заради липса на социална политика от страна на правителството, заради некадърността на финансовия и икономически министри, заради ограничеността на мисловна дейност и зависимостите на премиера

2

миро

преди 8 години

Веднъж ревем , че хората напускат страната ни и че се стопяваме, втори път ревем ако има вариант да се приберат, щото видиш ли ще секнат част от паричните потоци към страната ни явно. Моля ви стойте там за да крепите населението със заработените си пари на работи, които гърците им е под достойнството да работят

1

България Нон Фейр

преди 8 години

ЕЕЕ пак некакъв специалист намерихте!Как ще се върнат Българите работещи в гърция?Да дойдат тука безработни без помощи,без здравни осигуровки.....вие *** ли сте Бат-бойкова телевизия?!!??Каво стана с вашите хорав ЕС.Май нещо там загнива и се разсмърдява?Франция,Дания,Испания,Италия,Унгария,Гърция,Австрия?Нещо да има да кажете?

fallback