Снимка: БТА

В българския банков сектор оперират няколко големи гръцки банки и това е известно на повечето хора. БНБ вече гарантира тази сутрин, че банковата ваканция в южната ни съседка няма да окаже сериозно влияние върху работата на банките у нас.

Доколко обвързана обаче е реалната икономика на България с тази на Гърция и как последните акорди от гръцката драма ще се отразят и у нас?

Справка в сайта на икономическото министерство показва, че водещите гръцки инвеститори у нас от най-различни области – освен на банки, гръцки са собствениците на пивоварната "Загорка", на производители на цимент, стъкло и преработката на метали.

Като цяло гръцките инвестиции у нас от 1996 до 2014 година възлизат на 3,58 млрд. евро. Общо за периода чуждите инвестиции в страната ни са 43,7 млрд. евро и по показател обем на инвестициите Гърция заема трето място – след Холандия и Австрия. В последната година обаче нетните плащания към Гърция надвишават притока на инвестиции с 30 млн. евро.

Подобно е положението и през 2012 година, когато нетните плащания надхвърляха преките инвестиции с почти 126 млн. лева.

Данните за търговският обмен между двете държави през 2014 година показват, че той надхвърля 2,8 млрд. евро, като износът ни е на стойност 1,48 млрд. евро, а вносът – 1,33 млрд. евро. Или в отношенията ни с южната ни съседка има излишък в размер на 144 млн. евро.

Трудно може да бъде определена българската стока, която е най-продавана в Гърция. Водеща е електрическата енергия, но тя заема дял от 5,21% от общия износ. На второ място са зърнените култури – пшеница и смес от пшеница и ръж (4,23%), а на трето - рафинирани растителни масла (3,13%).

В последните две години се увеличава износът на текстилни продукти, но като цяло доминиращи са стоките с ниска степен на обработка. През последните две години слабо се повишава не само износът на текстил, но и на храни – млечни и местни продукти, става ясно от статистиката.

Водещите продукти при вноса от Гърция към България са нефтените масла (18,5% от общия внос) и необработения алуминий (3,2%).

Най-тежко кризата в съседната ни държава обаче може да се отрази на туризма. Данните на икономическото министерство са категорични – през 2014 година малко над 1 млн. гърци са посетили България, като ръстът спрямо 2013 година е от 10,3 на сто.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase