Три национално представителни организации на бизнеса - АИКБ, БСК и КРИБ, настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов във връзка с енергийните цени, съобщиха от пресцентъра на БСК.

Те ще поискат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и председателя на КЕВР, ако не бъдат предприети мерки за въвеждането на европейски практики при ценообразуването на електроенергията.

Работодателските организации са изпратили отворено писмо, адресирано до премиера.

В продължение на нашите протести срещу планираното поскъпване на електроенергията от 1 юли 2015 г. - между 13 и 20 на сто за преобладаващата част от активните предприятия в България и между 4 и 13 на сто за най-големите енергоинтензивни производства - отново категорично настояваме в България да се приложат европейските политики и най-добри практики в сектора "Енергетика", се посочва в писмото.

От организациите заявяват, че ако и този път не бъдат отчетени исканията им, ще поискат оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, поради демонстрирания отказ от провеждането на реформи в сектор "Енергетика", и оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, поради решението всички натрупани дисбаланси да бъдат платени от местния бизнес.

Работодателските организации заявяват, че ще сезират и прокуратурата за извършване на проверки как са били подписани дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, правомерни ли са получените преференции за ВЕИ и високоефективно ли е производството на когенерациите.

Поставеният проблем е изключително важен за индустрията и българската икономика и поради това настояваме за спешна среща с Вас, в качеството Ви на министър-председател и председател на партията - мандатоносител - ПП ГЕРБ, се посочва в писмото.

Въпреки Вашето разпореждане от преди два месеца, все още няма индикации, че износът на електроенергия ще сподели с всички български битови и стопански потребители разходите за преференциални електропроизводства - централите "Марица Изток" 1 и 3 , ВЕИ и когенерациите. Тези субсидии и днес се заплащат само от българския бизнес и населението, отбелязват организациите.

Отвореното писмо е подкрепено от Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската камара на химическата промишленост, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Българската браншова камара "Машиностроене" и Българската асоциация на електротехниката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase