Снимка: flickr
fallback

Ситуацията в енергетиката напомня много на случилото се през 2014 година и може да се очаква увеличение на цената на електроенергията на два пъти през тази година, коментира пред Investor.bg икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков.

Oще по темата
От 1 юли ще влязат в сила цените на електроенергията за регулаторния период 2015 - 2016 година. Предложението на регулатора е за увеличението им със средно около 2% и прогнозата на експрета е, че до есента може да има и второ увеличение.

Неговите очаквания се основават на фактите, че през лятото на миналата година цената на електроенергията беше леко увеличена (с малко над 1%), в ценовото предложение беше предвидено намаляване на цената по договорите с „американските“ централи, макар и то да не беше договорено, наближаваха избори през есента и в крайна сметка токът поскъпна с почти 10% броени дни преди вота.

Днес ситуацията е подобна – енергийният регулатор предлага увеличение със средно малко под 2%, в ценовото предложение е вписана намалена цена за разполагаемост за AES Гълъбово и КонтурГлобал, която обаче все още не е влязла в сила и договорите не са изменени. А през октомври ще се проведат и местните избори.

Стайков беше категоричен, че и новият състав на Комисията работи по старите методи – търси откъде да бъдат намалени разходи и увеличени приходи, което ще позволи временно балансиране на системата, но няма яснота за следващите години.

„Не е важно с колко расте цената, проблемът е, че няма яснота какво ще се случи през следващите години“, категоричен е икономистът и допълва, че именно това носи напрежение в сектора.

Какво още коментира икономистът четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 8 години

Траете ли си, трайте си и се мушете като мишки в плявата. Докато сте мишки Рапона ще ви мачка и щави, и ще си пълни сметките в офшорките. Какви хора сме, силни пред компютъра, с влажен поглед и покорство пред Батката. Един уникален *** и наглец натресъл се на един народ с цялата си наглост защото е разбрал, че народа ще го дундурка докато е жив!

39

Анонимен

преди 8 години

В държавата на рапонитеТиквата е цар.

38

Анонимен

преди 8 години

герберастите се оляха с тая алчност .... ама на тая територия има не народ ,а стадо овце което блее по банкянския овчар ....

fallback