Снимка: Архив Reuters

"Лукойл" постигна споразумение за продажба на 100% от своята естонска дъщерна фирма Lukoil Eesti AS. Руската компания чрез Lukoil European Holdings подписа договор за продажбата на естонските си бензиностанции на Olerex, която ще придобие 100% от акциите на Lukoil Eesti, съобщи "Интерфакс".

Цената на сделката не бе оповестена. Договорът ще влезе в сила, след като бъде одобен от местната комисия по конкуренцията.

Според заместник-председателя на "Лукойл" Вадим Воробиев продажбата на активите в Естония е част от плана за оптимизация на руската компания в Европа.

В Естония "Лукойл" притежава 37 бензиностанции. След финализирането на сделката бензиностанциите на Olerex ще бъдат повече от 80, което ще направи компанията най-голямата в Естония.

През 2014 г. "Лукойл" продаде своите бензиностанции в Чехия, Словакия и Унгария, а през 2015 г. – и в Украйна.

В края на миналата година "Лукойл" съобщи, че ще се раздели с редица чуждестранни активи, което се очаква да донесе на компанията постъпления в размер на 1,862 млрд. долара.

"Лукойл" е една от най-големите петролни компании в света. Тя осигурява 2 на сто от световното производство на петрол. Към края на 2012 г. фирмата имаше доказани резерви в размер на 17,3 млрд. барела.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase