Снимка: Reuters, архив

През 2013 г. регионалният брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението отчита силни дисбаланси в рамките на Европейския съюз (ЕС). Това става ясно от публикувания доклад по темата с последните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Най-бедният регион - френският остров Майот (в Индийския океан между Северен Мадагаскар и Северен Мозамбик, (колонизиран през 1500 г. - бел. ред.), отчита БВП на глава от населението, който е 27% от средното за ЕС. Най-богатият - централен Лондон - е с 325% от средното.

Лидерите по БВП на глава от населението след Лондон са херцогство Люксембург (258% от средното ниво), Брюксел в Белгия (207%), Хамбург в Германия (179%), Грьонинген в Холандия (187%), Братислава в Словакия (184%), Стокхолм в Швеция (179%), Ил дьо Франс във Франция (175%) и Прага в Чехия (173%)

Така се оказва, че само Майот е по-беден от българските Северозападен регион (БВП на човек е 30% от европейското средно равнище), Северен централен регион (31%) и Южен централен (32%) регион. Също сред най-бедните европейски региони са и Североизточен (35%) и Югоизточен (37%) райони.

Единственият български регион, който не фигурира в топ 10 на най-бедните в ЕС, е Югозападният, където БВП на глава от населението е 72% от средното ниво за 2013 г., но и неговият БВП е намалял спрямо 74% от средното през 2012 г.

Според Евростат единственият български регион, в който БВП за човек е нараснал за периода 2012 – 2013 г., е Северозападният (от 28% на 30% от средното ниво, но въпреки това той остава най-бедният от всички останали).

От десетте най-бедни европейски региона пет са български, един френски, три румънски и един унгарски.

Все пак статистическото бюро отчита, че статистиката в някои региони е повлияна от значителен поток от хора, които пътуват до други градове заради работните си места. Подобна междуградска динамика в тези региони тласка производителността до равнища, които не биха могли да бъдат постигнати само от активното население на самия град.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase