Снимка: архив Булфото
fallback

Цената на петрола е на път да се свлече до 45 долара за барел до октомври на фона на излишъка от суровината на пазара, смята Goldman Sachs Group.

Възстановяването на цените до приблизително 60 долара за барел от 6-годишното дъно през март е преждевременно, посочват експертите на американската банка в доклад от 18 май. По думите им наличието на евтин капитал ще доведе до продължителен период на ниски цени, което ще кара производителите да покачват добива си, предава Bloomberg.

Американският петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпна с 37% от март насам на фона на спекулациите за спад на броя платформи, които добиват суровината в САЩ, до най-ниското им ниво от август 2010 г.

"Нашите очаквания за спад се дължат на два излишъка: излишък на петрол, но също толкова важно – и излишък на капитал", заяви икономист на банката.

"Ние считаме, че глобалните дисбаланси на пазара в действителност не са решени и смятаме, че настоящият подем ще приключи".

Докато пазарите са фокусирани върху броя на платформите за добив в САЩ, производството ще продължи да расте и през 2016 г. при сегашния брой на активни машини, смятат от Goldman Sachs.

Незавършените кладенци могат да бъдат пуснати в производство бързо и да добавят най-малко 250 хил. барела на ден, посочват от банката.

Цените на петрола се сринаха с почти 50% през 2014 г., след като шистовият бум доведе до най-голямото производство от повече от три десетилетия. Запасите от суровината в САЩ пък са в близост до най-високото ниво от 1930 г. според месечните данни от Администрацията за енергийна информация, датиращи от 1920 г.

Goldman Sachs прогнозира също, че барел WTI ще се търгува през тази година с 6 долара по-евтино от лондонския брент. Цената на европейския сорт пък ще с 5 долара над тази на американския през следващата 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 5Защото рубладжийте го купуват в йени!

5

Анонимен

преди 8 години

От лукоил казаха че тая година бенцина в България ще е 2.50лв. зззззззза следващата не знаели.

4

партиен член

преди 8 години

Поевтиняването на петрола в нашата страна ще се прибави към цената на крайния продукт който естествено ще се повижи с разликата от това поевтиняване.Ако не вярвате нашите експерти и икономисти ще ни го разяснът в най скоро време.

fallback