Снимка: Архив Булфото
fallback

Социалните партньори се съгласиха с базов пакет за пенсионната реформа, коментира в ефира на БНТ Ивайло Калфин. Той допълни, че е доволен от разговорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество днес, постигнато е съгласие по повечето предложения, но призна, че все още има две мерки, по които има остри противоречия.

Синдикатите не отстъпват възрастта за пенсиониране да се повишава, а работодателските организации – срещу увеличаването на осигурителните вноски. По останалите общо 20 мерки има постигнато съгласие след почти шест месеца на експертно обсъждане и последвалата публична дискусия, обясни Калфин.

Oще по темата

За него няма забавяне на представянето на предложението за пенсионна реформа спрямо предварителните разчети и пакетът с подготвените мерки ще бъде разгледан на заседанието на Министерския съвет през следващата седмица.

Неговите очаквания са, че предложението за реформа ще бъде прието като приоритетно от депутатите и до лятната ваканция да бъде одобрено и от Народното събрание.

Ще продължи работата по отношение на инвалидните пенсии, определяне на минималната работна заплата и минималния осигурителен доход, поясни още социалният министър.

Той посочи, че по тези теми ще са необходими още консултации и анализ на чужд опит, за да не бъдат нарушени правата на хората, получаващи инвалидни пенсии. Разговорите ще отнемат месеци, смята Ивайло Калфин и допълни, че затова тези промени са извадени от пакета, разглеждан сега.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Ред арми

преди 9 години

След 4 часа на Тристранката - без яснота за пенсионираната реформа: dnes.bg/obshtestvo/2015/05/13/sled-4-chasa-na-tristrankata-bez-iasnota-za-pensioniraneto.263424#comment-newest, но мухльото Калфин е доволен...

7

Bial Liuliak

преди 9 години

kakvo li iskat horata ot barutnite fabriki - ami ot fabrikite za nojove i aromati , ami horata ot biznesa s chorapi, kolani, pagoni i zvezdi?! e-referendum za pensionirane na 65 g. za vsichki ora ot bg narot ot mesec uni.

6

иликтутатъ

преди 9 години

Кои са 20-те "мерки" по които имате "принципно" съгласие?Щ'от то рабутътъ е ясна.Ама все пак искам да знам. Веднага ли да си стягам куфарЪ или имам още малко време (за дообразование и квалификация)?????

fallback