Снимка: Архив Булфото

Председателят на комисията за КТБ Десислава Атанасова обяви, че има разминавания между указанията на управителя на БНБ Иван Искров, Фонда за гарантиране на влоговете в банки и временния ръководител на банковия надзор Нели Кордовска, давани по едни и същи въпроси.

По думите ѝ квесторите са питали БНБ дали може да бъдат променени някои от преференциалните договори и отговорът е бил, че това би било нарушение на закона.

Още по темата

"Не знам каква е точната бройка на депозантите с поправени договори със съгласието на квесторите", уточни Атанасова пред bTV.

Тя прочете част от писмо на Иван Искров до квесторите, в което се казва, че гарантираните суми по преференциалните договори не трябва да бъдат изплащани като обикновените. Нели Кордовска обаче дава обратното указание и така дава зелена светлина за изплащане на парите на Иван Костов, например, посочи депутатът от ГЕРБ.

Според Десислава Атанасова много държавни органи не са си свършили работата по случая КТБ. Имало е серия от сигнали, че банката не е сериозна финансова институция и един от тях е бил понижаването на кредитния рейтинг на банката, но никой не е реагирал – нито БНБ, нито министър-председателят, нито финансовият министър.

"В техния доклад няма нито дума за КТБ. Не искам да коментирам, защото тези факти трябва да станат обект на разследване на други органи", отбеляза депутатът.

По думите ѝ одиторската фирма, заверявала отчета на КТБ, е имала връзка с Цветан Василев, установени са съвместни пътувания в чужбина. Това е посочено и в доклада на проверяващите тази фирма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase