Снимка: архив, БулФото

Мечтаната ваканция може да се окаже кошмар по най-различни причини. Как да защитите правата си в тези случаи пък е решаващо за добрия изход от ситуацията.

През този летен сезон в помощ на потребителите отново ще са приемни по морето. "Тази година, за максимално лесен достъп, те ще са на открито – на централната алея, защо не и на плажа", разясни новият председател на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Приемните ще работят от началото на юни в черноморските ни курорти. За да избегнете проблемите обаче, е добре да се подсигурите още при планирането на почивката, като проучите внимателно какво предлага съответният туроператор и дали всяка съществена информация е налице, съветват още от КЗП.

Надежден ли е туроператорът ви може да проверите в регистъра, който се поддържа от Министерството на туризма – дали той фигурира там и има ли валидна застраховка, която е гаранция, че при евентуален проблем ще може да получите парите си обратно.

През предстоящия летен сезон Комисията за защита на потребителите ще извършва превантивни проверки освен на туроператорите, и на различни атракциони, с акцент върху аквапарковете. Ще се проверяват още хотели, заведения за хранене и развлечения и т.н.

"Едно е сигурно – ние няма да почиваме, дори смятам допълнително да се активизираме", коментира Маргаритов.

КЗП разглежда общите условия на туроператорите, които предлагат организирани групови пътувания. Впечатленията на контролния орган са, че в немалка част от случаите търговците се съобразяват с препоръките.

Стремежът на комисията е договорите с общи условия, които туроператорите предлагат, да са изчистени от неравноправни клаузи. Като пример за такава от КЗП дадоха срока, в който туристите имат право на рекламация на елемент от услугата.

По закон той е 14 дни от момента на откриване на проблема, а в доста случаи в общите условия на съответния туроператор е от 7 дни. "Туроператорите се опитват и да изключат отговорността си в случай, че по независещи от тях причини се стигне до отмяна, забавяне и т.н. на сроковете на пътуването. Това създава сериозна неравнопоставеност, едва ли не едната страна по договора се самоосвобождава от отговорност и то за съществено задължение - случването на пътуването", обясни шефът на КЗП.

Новият тричленен състав на комисията работи вече месец. Ежемесечно в КЗП постъпват над 1000 жалби и сигнали от потребители. Преобладават тези, свързани с мобилните услуги, с търговията на дребно, най-вече за промоции и отстъпки, за финансови услуги – т.нар. бързи кредити например.

Внимателен преглед на договора, преди да подпишете, е много важен и при вземането на кредит. "Трябва да се обърне внимание дали се съдържат всички възможни допълнителни разходи по погасяването на кредита, в това число такси за поръчителство", посъветва Маргаритов. По думите му понякога хората бързат, но евентуално недоглеждане след това може да се превърне в проблем.

При мобилните оператори пък има случаи на премълчаване за съществени елементи от договора, които се разбират впоследствие.

"Мобилните оператори изглежда са доста изобретателни, тъй като случаите са най-различни", коментираха от комисията.

Като неравноправна клауза от там са установили това, че при предсрочно прекратяване потребителят трябва да заплати като неустойка всички оставащи такси до края на договора. След намесата на комисията тези неравноправни клаузи са елиминирани при два от трите мобилни оператора и таксата вече била далеч по справедлива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase