Снимка: архив, Reuters

Газопроводът "Турски поток" ще бъде пуснат в експлоатация през декември 2016 година, съобщи ръководителят на Газпром Алексей Милер в комюнике на газовата компания, цитирано от ТАСС.

"Постигнато е споразумение (между Русия и Турция – бел. ред.) за започване на пускане в експлоатация и доставки на газ по „Турски поток“ през декември 2016 година. В графика си за работа по проекта „Турски поток“ Газпром ще се основава на постигнатите днес споразумения", посочи Милер след среща с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, цитиран в съобщението.

Милер и Йълдъз обсъдиха също така и доставките на руски газ за Турция и модернизацията на газопровода „Син поток“.

На срещата беше отбелязано, че за първите четири месеца на 2015 година по „Син поток“ са доставени от Русия за Турция около 5,4 милиарда кубични метра газ, по оперативни данни, което е с 4 процента повече, отколкото за същия период на 2014 година.

Участниците в преговорите подчертаха, че за последните 10 години потреблението на газ в Турция е нараснало повече от два пъти и турският пазар е заинтересован от по-нататъшно увеличение на износа на енергоносители от Русия.

„Син поток“ е газопровод с мощност 16 милиарда кубични метра газ годишно, който преминава по дъното на Черно море и осигурява преки доставки на газ за турските потребители.

По-рано заместник-председателят на управителния съвет на Газпром Александър Медведев беше казал, че четвъртата (последна) част от „Турски поток“ ще бъде построена до 2020 година.

Голяма част от маршрута на „Турски поток“ по дъното на Черно море съвпада с прекратения през декември миналата година маршрут на „Южен поток“, отбелязва ТАСС. Мощността му ще бъде 63 милиарда кубични метра газ, от които 47 милиарда ще се доставят до нов газов разпределителен център на гръцко-турската граница. Строежът на газопровода е поет от компанията Газпром Руская.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase