Снимка: Reuters
fallback

Airbus подаде жалба в Прокуратурата на Германия срещу неизвестен извършител заради публикациите, че германските тайни служби са помогнали на САЩ да шпионират групата, съобщава FT. Компанията поиска и разяснения от германското правителство, допълва изданието.

“Наясно сме, че като основен играч в отбранителната индустрия сме мишена за разузнавателни дейности. В този конкретен случай изглежда има основание за съмнения за предполагаем промишлен шпионаж. Ние сме разтревожени от това и ще поискаме от властите да предприемат действия за всеки предполагаем акт на престъпен промишлен шпионаж”, посочва се в изявление на компанията.

Вчера в. "Sueddeutsche Zeitung" публикува материал, според който германската разузнавателна служба е шпионирала Франция и Европейската комисия (ЕК) за американската Агенция за национална сигурност. Вестникът твърди, че са били шпионирани длъжностни лица от френското председателство на ЕК, френското министерство на външните работи, както и от самата ЕК.

Подслушването, според медията, е осъществявано от станцията на германското разузнаване в Бавария, а информацията е предадена на американската агенция съгласно споразумение, подписано още през 2002 г.

Вестникът не уточнява обаче кога точно и колко време е продължило наблюдението.

Станцията в Бавария е бивша секретна американска база, която е предадена на германското разузнаване през 2004 г., според репортаж на Der Spiegel.

По-рано медиите съобщиха и за подслушвани от Германия европейски дружества от сектора на отбраната, включително EADS и Eurocopter. Според публикациите кабинетът на канцлера е наясно с това още от 2008 г.

Иронията е в това, че германското разузнаване разследва твърденията, че американското разузнаване е подслушвало телефона на канцлера Ангела Меркел. FT припомня, че през миналата година Германия дори експулсира ръководителя на американското разузнаване в страната заради скандала.

Твърденията, че Германия е подпомогнала службите на САЩ да шпионират едни от водещите промишлени предприятия в Европа поставят правителството на Меркел в твърде неудобно положение, посочва изданието.

Томас де Мезиер, министър на вътрешните работи на Германия и близък съюзник на Меркел, беше принуден тази седмица да се отрече, че е излъгал парламента за сътрудничеството на германското и американското разузнаване.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Наблюдател

преди 9 години

Съюзници но не съвсем

22

Чичо Гърга

преди 9 години

Колумбее...Колумбе .... Е*ем ти откритието Колумбе ....когато един политик не може да се купи с пари...се копува с много пари :/ мечтата ми е всички политици утре да се събудят със скъсани хълки ;))

21

ШОПски Одисей 1

преди 9 години

Отново подъл номер на кремлинското джудже *** и пияните сатрапи от КГБ!Слава на НАТО, Вечна дружба с ЕС, САЩ - верен приятел на всички корпорации!СЛАВА!

fallback