Снимка: bgonair.bg
fallback

От 1 януари се очаква да заработи електроенергийната борса в България. Това коментира в сутрешния блок на телевизия и радио България Он Ер председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Според него използването на норвежката платформа Норт Пул ще гарантира повече прозрачност и ще намали корупцията.

КЕВР ще определя цените за достъп и пренос на електроенергия, както и добавката "задължение към обществото". Цената на тока за крайния потребител ще се определя на принципа търсене-предлагане, изтъкна още Иванов. Той даде пример с Румъния, където след въвеждането на свободния енергиен пазар, цената на тока е спаднала с 40%.

Според експерта е наложително освобождаването на големите индустриални потребители от част от добавката "задължение към обществото". За тези сектори се въвежда таван от около 8,5-9 млн. лева заплащане на добавката, над който фирмите няма да плащат. За да се компенсират големите производители, се въвежда малка редуцирана такса за износ на електроенергия.

Чуйте целия разговор с Иван Иванов във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

ще ще

преди 8 години

Въобще не сравнявайте румънците с нашите, там по малко крадат, а и имат акули в затвора, за разлика от тук.А за ел.енергията ще повярвам само - ако до моя дом искат да ми доставят ток няколко оператора, и се конкурират за цена и качество, и аз да си избера от кого да купувам...само тогава ще им повярвам..!!! Тока щял на поевтинее, Иванов, ами ако поскъпне, какво да правим, да вземаме ли тоягите ?

3

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен #1може би за норвежкото общество... новинарчето да каже

2

сасенак

преди 8 години

Отново ще ни оправят от вън ,чужда фирма с добриожелателнимисли и действия в името на добруването на бг.народ,съвсем поприятелски.......Ооох да му се не види и оправия! Да вярваме или не туй е въпроса??

fallback