Снимка: bgonair.bg
fallback

Съвместната инициатива на България, Румъния и Гърция за изграждане на вертикален газов коридор, както и евентуалният рестарт на проекта "Набуко" са реални шансове страната ни да постигне сериозно ниво на енергийна независимост. Това коментира експертът от "Българския енергиен форум" Димитър Иванов в ефира на България Он Ер.

Според него вертикалният коридор ще стане факт заради подкрепата на ЕС, а "Набуко" може да бъде възобновен чрез "отпушване" на газовите доставки от Туркменистан - процедура, която се разглежда от секретариата на Енергийната харта в Брюксел.

По отношение на обвинението на ЕК, че "Газпром" злоупотребява с господстваща позиция, Иванов допусна, че Русия няма да прибегне до крайни мерки като спиране на доставките през Украйна, тъй като подобно действие ще доведе до сериозни икономически последствия за Москва.

"Газпром" е съден от отделни страни членки на ЕС за монопол и досега винаги е губил делата, макар размерът на санкциите да е бил смекчаван от съда. ЕК възнамерява да наложи глоба на руската газова компания в размер на 10% от нейния оборот. Ако се вземе предвид периода 2009-2011 г., по неофициална информация сумата може да надхвърли 3,5 млрд. евро.

Чуйте целия разговор с Димитър Иванов във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

чуй

преди 9 години

ама дека е газот???

25

майорски

преди 9 години

Хе хе ...сега се чудим кой ни *** в гащите ....Русия ни винивна че Българските политици оакаха ситуацията!А глейте сега как ще се избършат !

24

Анонимен

преди 9 години

С любимия лаф на американските агенти, за така наречената "енергийна независимост" ще ни фалират. Изкараха си платените клакьори "експерти" които ни обясниха колко скъп ще е АЕЦ-а, а се оказа, че е най-евтиното предложение изобщо на пазара и как нищо не печелим от ЮП.Сега сме независими - нищо от нас не зависи. Няма го Южен поток, няма АЕЦ Белене, но за сметка на това всички храненици на различни НПО, финансирани от САЩ, продължават да се напъват за митичната енергийна независимост. Докога?!?

fallback