Велико Търново е една от предпочитаните дестинации за празника. Снимка: Булфото
fallback

75% от българите ще останат у дома за Великденските празници, коментира пред БНР Румен Драганов от Института за оценка и анализи в туризма. Много малка част - 1,5% от сънародниците ни, ще пътуват в чужбина, а останалите ще почиват в хотелите в страната или ще пътуват на гости на приятели и роднини.

Предпочитанията на българите, които са избрали почивка в български хотел, е към балнео, спа и уелнес туризъм. В тези хотели цените варират – тризвездните хотели предлагат тридневни пакети с цени, които започват от 220 лева. За петзвездните хотели пък цената достига и до 750 лева за три дни.

Голям е интересът към хотелите около Велико Търново, в Пловдив и други "културни градове", каза Драганов. "При тях цените започват от 90 лева за нощувка“, допълни той.

По негови данни едва 1,5% от българите ще пътуват в чужбина. За голяма част от тях става дума за еднодневни пътувания в съседните страни – Сърбия, Гърция и Македония, уточни експертът.

Драганов посочи, че призивът на премиера Бойко Борисов българите да почиват в страната вече има ефект в сектора – хотелиерите намаляват цените и удължават срока за ранни записвания. "Най-важното е, че виждам, че и самият бизнес иска българските хотели да използват български продукти“, посочи още експертът.

Създаването на Министерство на туризма е имало много добър ефект и е генерирало много коментари за развитието на сектора, смята още Румен Драганов.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

presni isp. iagodi

преди 9 години

vaiiii, ujnite sinori i shosseta sa pred novi opasni svlachista - palchista ot bg patienti i automobili sa v dalgi koloni - zasto biagat taka horata navan pak?!

26

345

преди 9 години

До MacbethАбе друго е да отидеш някъде и да качиш веднага снимка във фейсбоклука , да те лайкват и не знам си още какво. Нищо не разбираме ние с теб. Семеен празник , да ама семейството е разрушено . Аз също ще си остана вкъщи , мислех да пътувам да отида до село да се съберем семейно , но пари няма .

25

Macbeth

преди 9 години

Е, къде да идат??? Коледа и Великден са семейни празници, които се празнуват вкъщи за да има здраве и берекет. Весело!

fallback